IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 декември

07:47 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 23 декември

Миролио стана най-големият акционер в "Техномаркет"
в. Капитал Daily
 

Най-голямата верига за техника "Техномаркет" има нов голям акционер. Това е италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио, който вече притежава половината от дружеството, става ясно от документи в Търговския регистър. Промяната е второто акционерно преструктуриране във веригата. През лятото в компанията се завърна един от основателите й Николай Китов. Той заедно с тогавашния председател на съвета на директорите Евгений Гълъбов и Ангел Велев поеха компанията зад "Техномаркет" - регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding. Чрез нея през 2012 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) влезе във веригата за техника, като придоби дълга на предишните собственици.

Сделката става факт чрез увеличение на капитала на "Техномаркет" на два пъти до 11.3 млн. лв., които вече са вписани в Търговския регистър. След преобразуването Миролио ще държи индиректно половината от акциите чрез компанията си "Е.Миролио" и чрез сина си Франко Миролио. Останалите акции са на досегашните съсобственици - три физически и едно юридическо лице. Съоснователят на компанията Николай Китов и съдружниците му от това лято Евгений Гълъбов и Ангел Велев запазват пряко участие от по над 10%. Дял от около 15% има и регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding, в която равно участие имат Китов и Гълъбов. От документите в регистъра се вижда, че Гълъбов и Велев на 2 декември са прехвърлили записаните от тях акции от първото увеличение на "Е.Миролио" и сина на Миролио.

 

Германия готви ограничения за транспорта
в. Капитал Daily

От 1 януари 2015 г. Германия ще въведе минимално заплащане на час за служителите на всички чуждестранни компании, които работят на нейна територия. Това съобщиха от транспортния бранш пред "Капитал Daily". Мярката ще засегне в най-голяма степен превозвачите, както и компаниите, занимаващи се с премествания, които също имат сериозна дейност на територията на почти незаобиколимата най-голяма европейска икономика.

Това означава, че на час всички шофьори ще трябва да получават по 8.50 евро, каквото е минималното заплащане за Германия, като законът беше приет през лятото на 2014 г. Сега обаче той ще се разпростре и върху всички дружества с чужда регистрация, извършващи част от дейността си там. Мениджъри на компании, които ще бъдат засегнати от новото изискване, коментираха, че изпитват" недоумение" от забраната, както и че то би нарушило принципите на свободния пазар и може да доведе до аналогични мерки и от други държави. Подозренията им са, че зад мярката стои желанието да се ограничи конкуренцията на компаниите от Източна Европа, като това ще оскъпи транспортната услуга, която предлагат. В същото време транспортните компании имат все по-стеснен периметър на действие заради политическите проблеми с Русия и Близкия изток.

 

"Хемус" ще минава край Самоводене
в. Стандарт
 

Трасето на Автомагистрала "Хемус" ще минава близо до Самоводене, съобщи във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В началото на следващата година това решение ще бъде факт, обясни той. В последните 30-40 дни имаме разблокирани програми, които бяха спрени за стария финансов програмен период, припомни той успехите на кабинета.

От миналата седмица вече имаме и договореностите за ОП "Транспорт". Показателно за авторитета на страната ни е и демонстрираното в Брюксел доверие към премиера Борисов и българското правителство, каза Цветанов.


Лъчезар Богданов: Нека има конкуренция за втората ни пенсия
в. Стандарт

Да подходим към пенсионната реформа без емоции. Въпросът е доколко в България може да имаме тристълбов пенсионен модел или ще се върви към премахване на втория стълб в дългосрочен план. Аз поставям този въпрос и на него всъщност трябва да се даде отговор. Ако има мнения и хипотези, че пенсиите, които могат да бъдат изплащани от капиталово натрупване, няма да бъдат изплатени или фондовете не ги управляват добре, е един много по-голям дебат от това дали да въведем тази възможност за избор. Но за съжаление този дебат не е проведен. По принцип няма теоретична пречка да няма втори стълб, т. е. да имаме само задължително базово разходопокривно пенсионно осигуряване в държавен фонд, може да имаме само задължително капиталово натрупване без разходопокривен модел изобщо. Тоест да нямаме НОИ - също е възможен модел.

Личната ми позиция е винаги е била в посока лични сметки и партиди и спестяване за пенсия в капиталови фондове. Но не само във фондове, наречени универсални пенсионни фондове по нашата законова дефиниция, а доста по-широк кръг пенсионни инвестиционни инструменти. И, разбира се, в съчетание с лична отговорност и информиран избор. Това обаче е голяма реформа, която очевидно не се прави в момента. Събитията от последната седмица явно са удобен повод да се върнем към този дебат, който не бе съвсем извървян през 1999-2000 г. Тогава не бяха изговорени доста неща и сега са на дневен ред. Донякъде тези законодателни промени наистина са удар срещу втория стълб. Но нека не забравяме, че вторият стълб е задължително пенсионно осигуряване. Тоест държавата е дала лицензи на няколко дружества да бъдат универсални пенсионни фондове и оттам нататък от доходите на всички лица, родени след 1959 г., се правят удръжки.

 

Бюджетът развърза кесията за нови 67 млн. лв. извънредни разходи
в. Сега

На последното си заседание за тази година правителството раздаде поредната щедра порция извънредни субсидии на обща стойност 67.5 млн. лв. Допълнителните разходи са извършени от министерства, които редовно не успяват да се вместят в бюджетите си. Извънредни жестове има и към големи общини, включително и за столичния район Банкя. Парите са извън отпуснатите с актуализацията на бюджет 2014.

Най-крупната извънредна субсидия по традиция отива към вътрешното министерство, което ще получи 30 млн. лв., за да плати натрупани текущи разходи и полагащи се обезщетения на служители. Повече детайли по темата няма. Това не е първият случай, в който МВР получава извънредна субсидия за обезщетения. През април ведомството вече получи други 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения. При актуализацията за МВР бяха допуснати най-високите извънредни разходи - до 125.7 млн. лв.

 

Софиянци ще имат месец повече да ползват данъчни отстъпки
в. Сега

Данъчната кампания на София за 2015 г. ще започне от 1 февруари, или месец по-рано от традиционния старт. Това означава, че ще се удължи и срокът, в който гражданите могат да ползват данъчни облекчения при плащане на пълния размер на част от налозите. Това важи за данъка върху недвижимите имоти. Според наредбата на общината, ако се плати пълният му размер до 30 април, отстъпката е 5%. Ако хората не се възползват, през годината трябва да внесат две равни вноски - до 30 юни и до 30 октомври. С месец повече софиянци ще могат да се възползват и от бонус при данъка върху колите, който също е 5% от цялата сума на налога. Той също се плаща на две равни вноски. Отстъпка от 5 на сто ползват и хората, платили в пълен размер патентния данък. За бонуса обаче срокът е краят на януари.

Изтича друг срок - за хората, които имат имот, но няма да ползват през следващата година. Те могат до 31 декември да подадат декларация, която да ги освободи от такса смет през цялата година. Столичната община не предвижда промяна в размера на местните данъци и такси през 2015 г.

 

Изнасяме шоколад за китайската Нова година
в. Новинар

Започна ударен износ на български стоки за китайската Нова година в азиатската страна.
Там ще празнуват с български шоколад, сирене и вино. Експортът ни за Китай е най-силен през декември заради тяхната Нова година през февруари, като пласираме основно храни. Това съобщи за „Новинар” Веселин Илиев от Българската стопанска камара. Той допълни, че всяка година българските фирми износители за Европа са най-активни в месеците преди Бъдни вечер.

Продават се най-вече коледни стоки през октомври и ноември. „Причината е, че в Западна Европа започват да украсяват за Рождество още от средата на ноември”, уточни Илиев. Той беше категоричен, че това са изключително силни месеци за износа, но има и големи количества внос. Оказва се, че всички чужди стоки на нашия пазар са произведени в Китай, въпреки че повечето от тях са ни продадени с европейски марки.


Борят горските пожари с 24 млн. лв.

в. Новинар
 

С близо 24 млн. лв. ще борят горските пожари от земеделското министерство през следващата година. От фонд ”Земеделие” решиха да отпуснат парите за превантивни дейности. Проектът е част от мярка за възстановяване на горския потенциал, по която са одобрени 66 плана.

Преобладаващата част от тях са свързани с изграждане на високотехнологични наблюдателни кули. Общият точен размер на субсидиите е 23 899 289,51 лв., уточниха от аграрното ведомство. Бенефициенти по одобрените проекти са предимно общини и държавни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още