IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското ембарго извади на светло старите проблеми на агросектора

Фермерите загубиха пазари и заради санкциите на Москва и епидемията от „син език“ по животните

13:48 | 02.01.15 г. 10
Руското ембарго извади на светло старите проблеми на агросектора

Евтина гауда с етикет „кашкавал“?

Само месец след като влезе в сила ембаргото, млекопреработвателите и млекопроизводителите бяха засегнати от свръхпредлагането на суровина на европейския пазар, коментира ефекта от ембаргото Симеон Присадашки, президент на “ЖоСи” ООД. 

„Към днешна дата цените на суровото мляко в Европа вървят лавинообразно надолу. През последните седмици има над 15-процентов срив на цените. Очакваше се този срив да бъде след 1 януари, когато изтичат договорите на производители и преработватели, но се случи по-рано и ситуацията е тревожна“, смята той.

Присадашки предупреди, че през последните 3 месеца в България се внасят много готови млечни продукти - парени сирена, които приличат на кашкавал. Проблемът е, че голяма част от тях се преопаковат у нас и се предлагат под български марки, с което се заблуждават потребителите. Освен това някои мандри започнали да злоупотребяват и да правят кисело мляко и сирене само от сухо мляко, след като цената му се сринала, допълни Присадашки.

Затова преработвателите настояват, когато в България влизат суровини и готова продукция от ЕС, ДДС-то да се плаща на входа. Така според тях ще намалее и сивата икономика.

И още един ефект от ембаргото - секторът в момента има много големи складирани количества. Съвсем нехарактерно за декември някои  мандри не искат да изкупуват сурово мляко и свиват производството си. 

Присадашки предлага държавата да субсидира временно млекопроизводството, за да не се окаже в един момент, че фермерите продават млякото под себестойност. Това обаче можело да се случи само с разрешение от Брюксел.

Вносът на сухо мляко ще расте

Вероятно вносът на сухи млека в България ще се увеличи до края на годината, предупреди доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика. Той посочи, че по света на годишна база към октомври 2014 г. сухите млека поевтиняват с 40 – 47%. Около 10 на сто е спадът в цените на сирената.

В Европа на годишна база млечните продукти поевтиняват с 25 – 30%, маслото – с 25%, а сухите млека – с 33%. Пак през октомври в България по-съществено поевтиняват свинското с 18% и пилешкото с 4%.

„Само 5% от произведените в Европа млечни продукти са били предназначени за руския пазар. Въпреки това ембаргото води до трупане на излишъци, защото е трудно да се намерят нови пазари. Необходим е период за адаптация на бизнеса“, изтъкна анализаторът. Той предположи, че е възможно до няколко месеца тенденцията да се обърне.

Български или полски ябълки?

На практика ембаргото засили отдавна нерешени проблеми на агросектора, например вноса на по-евтини плодове и зеленчуци от Турция и Гърция. Сега например производителите на ябълки са с пълни складове заради конкуренцията от Полша, заяви Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. Тя отчита, че за сектора косвените загуби от ембаргото са много по-големи от преките щети.

От думите й стана ясно, че секторът има и други спешни проблеми за решаване.  Производителите на плодове, зеленчуци и картофи са недоволни и от предвидените за тях средства по направлението за обвързана с производството подкрепа като част от директните плащания в периода 2015 – 2020 г.

За този период се предвижда прилагане на 13% подпомагане за уязвими сектори, които претърпяват трудности като животновъдството, зеленчукопроизводство и трайните насаждения. Годишно тези сектори трябва да получават общо по 118,6 млн. евро.

Конфликт обаче предизвика разпределението на средствата – по думите на Милтенова бюджетът на тези 13% се разпределя по следния начин: 39% за плодове и зеленчуци, 61% за животновъдството. На 16 декември производителите на плодове и зеленчуци обсъдиха с депутати от земеделската комисия проблема, но не постигнаха съществен напредък. „Явно управляващите се страхуват от стачки на животновъдите“, каза Милтенова.

Тя изтъква още аргументи в защита на сектора: „На трапезата на българина консумацията на плодове и зеленчуци преобладава над животинските продукти. Освен това условията у нас са по-благоприятни за производството на плодове и зеленчуци, докато в страни като Дания и Белгия климатичните условия за по-подходящи за животновъдството“.

Тя обобщи, че руското ембарго е катализирало негативните процеси, които така или иначе спъват производството на плодове и зеленчуци.

Сега през декември е ясно, че не се сбъднаха прогнозите на някои експерти за срив на цените на пресните плодове и зеленчуци. „През октомври 2014 г. зеленчуците поскъпват с 6% спрямо септември и това е нормално за сезона“, заяви Божидар Иванов.

Той също отчете, че като цяло за българския пазар индиректните последици от ембаргото са били по-силни от директните. В крайна сметка, според него и Европа,  и Русия отчитат негативни последици от ембаргото, затова не се знае колко дълго ще продължат санкциите.

Каква беше 2014 г. според Вас? кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c Вашите мнения. Най-интересни от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме Bи!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
hanabishi
преди 9 години
За жалост от лични наблюдения знам че българските овце ( а и всички вносни овце като цяло ) се считат за по-нискокачествени в арабските държави. Цената на вносния *** е понякога 2 пъти по-ниска от местния. А и друго - субсидиите в европейския съюз изкривяват пазара. Много производства в евросъюза са нерентабилни и разчитат само на субсидиите за реализация на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 11
StefanL
преди 9 години
Може ли да си толкова *** ! Преди две седмици бях в Москва магазините им са пълни с всичко необходимо неизпитват нужда от нищо и цените дори са по ниски от нашите. Гадуваш ти щото нямаш пари да си купиш това от мазините мухьо! На Русия и е все едно дали ще внася от Европа Азия или Южна америка ?Само тапоумници като тебе може да цепи такива глупости. Изчакай още някой месец да видиш у нас какви стачки и въстания ще има от производителите на мляко месо сел.продукти , хора от туристическият бизнес! А и не само у нас я гледай как еврото се обезценява спрямо долара! Познай защо ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Можем да отглеждаме без проблеми от 4 до 8 милиона овце =========================================================================Отглеждай ги, някой да те е спрял? Ако може някой друг да рине л....та. А ти да даваш акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ем чи таман толкоз сме има няма 4-5млн овци. Само дето не можем да се мерим по износ със субсидираните западноевропейски овце. Превърнали сме се във завладян пазар и нищо повече. Ако имаше файда във овцете, щяха да се скъсат да отглеждат, не лафки да ми отварят и лотарии да рекламират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
lyusien
преди 9 години
Не търсете причините там където не са Прочетох в статията че имаме само един милион овце Това е безкрайно малко Можем да отглеждаме без проблеми от 4 до 8 милиона овце Условията в България за този отрасъл са прекрасни а пазарът е неограничен Покажете на араби турци и италианци условията и прекрасното агнешко месо произведено в България и не ви трябва руския пазар Зърнопроизводителите постоянно плачат че реколтите са лоши но в последните 5-6 години се произвеждат над 5 милиона тона жито и около 10 милиона тона зърнени култури Какво още искат Може би на глава от населението България е световен лидер в износа на жито и слънчоглед Държавата да построи модерна кланица за овце и агнета да стимулира по-вече животновъдството и всичко ще бъде наред Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
И по отношение на статията, според мен е слаба, защото няма как в няколко реда да представиш цялата селскостопанска година, която на всичкото отгоре е в средата си. Случиха се много неща и може би най-малкото беше ембаргото на Русия. Тази година приключи предната ОСП, започва нов програмен период, Украйна подписа споразумения с ЕС, в световен мащаб имаме прекрасна реколта, но тук имахме лошо време, което освен преките щети, донеси и допълнителни като забавяне на прибирането на реколтата и последващите сеитби. Може би има една хубава новина, цената на петрола пада, което би трябвало да доведе до по-ниски цени на торовете, но най-вероятно ще окаже и натиск върху биогоривата, което може да доведе до смъкване на цените на зърната. Изобщо една доста разнообразна календарна година, в която имаше много събития и времето ще покаже кое колко е допринесло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Европа и съответно България, има един проблем със селското стопанство - субсидиите! Това не просто изкривява пазара, а направо разрушава цели подсектори за сметка на други и се започва, кой да вземи повече от тях, а не как да се помогне да се изкарва повече. За разлика от Европа, България има и друг проблем - политиците. Въпреки, че съм за това да ни управляват хора, които са постигнали нещо в живота, а не псевдо политици, за момента постигналите нещо, са в голямата си част пионки, които се назначават, за да подпомагат конкретни хора, а не такива, които наистина имат някаква представа. Е, има и този момент, че българина предпочита да не купува българско, нещо, което е нормално да води до унищожаване на хранително-вкусовия сектор, а от там и на селското стопанство, защото само с първични продукти, няма как да стане. Трябва преработка и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 18
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Само *** може да ембаргира вноса на хр.стоки когато народът му гладува....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още