IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 декември

07:26 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 16 декември

Как милиарди от пенсионните фондове могат да отидат в НОИ
в. Капитал Daily

От началото на следващата година навлизащите на трудовия пазар автоматично ще се осигуряват само в Националния осигурителен институт, освен ако изрично не посочат в рамките на година, че искат да ползват услугите на частен пенсионен фонд. Изборът е веднъж завинаги и ако са недоволни от държавния осигурител, те няма да могат да потърсят алтернатива.

Това е записано в проекта за промяна в Кодекса за социално осигуряване, за който се споразумяха в неделя синдикатите, премиерът Бойко Борисов, финансовият и социалният министър и председателят на бюджетната комисия. Промяната, която беше окачествена от представители на пенсионния бранш като равносилна на национализация, трябва да влезе с преходните и заключителни разпоредби към бюджет 2015.

 

Сондажите в блок "Хан Аспарух" се отлагат с няколко месеца
в. Капитал Daily

Проучвателните сондажи, който са ключовата фаза от проекта за търсене и проучване на нефт и газ в най-перспективния български участък "Блок 1-21 Хан Аспасрух" в Черно море, ще бъдат отложена за началото на 2016 г. Решението е било взето единодушно от френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol, които през 2012 г. спечелиха конкурса за търсене и проучване на нефт и газ на територията на потенциалното находище. Консорциумът е прекратил две обществени поръчки, свързани с подготовката на проучвателните сондажи, които трябва да докажат какви са реалните залежи на находището, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Като мотив за забавянето компаниите посочват значителното и непрестанно понижаване на цените на петрол в света за изключително кратки срокове в последните месеци. Това засяга вътрешните бюджети на дружествата, които са титуляри на разрешението за търсене и проучване, което е и причината те да вземат единодушно решение за промяна на бюджета и работната програма за 2015 г., като отложат началото на програмата за сондиране за 2016 г. Министерството на енергетиката е уведомено за промяната в работната програма.
Това е и причината част от обявените поръчки да бъдат прекратени. Едната, която към момента става безпредметна, е за интегрирана логистична база, която няма да може да бъде финансирана през 2015 г. Другата прекратена поръчка е за предоставянето на услуги за морско сондиране за два сондажа. Поръчката за изготвянето на план за аварийни действия пък ще бъде възложена чрез директно договаряне.

 

Прогнозират слаба реколта напролет
в. Стандарт

Големи загуби напролет се очертават за всички земеделски стопани. За тази опасност алармира Маринела Йорданова, председател на Сдружение на зърнопроизводители в Лудогорието по време бизнес форума "Фермата", който се проведе в Добрич.

Причината за опасенията от слаба реколта е въведената забрана за обеззаразяване на семената за посев. Според нея, ако стопаните не си купят семена за пролетната кампания от Румъния, то загубите са неминуеми. Йорданова заяви, че румънците са успели да защитят интереса си и още две години могат да ползват препарати за обеззаразяване, докато ние - не. Тя добави, че на този етап българските производители нямат интерес да инвестират в използването на растителни отпадъци и всяка година сламата от жътвата на житните култури и шумата от царевицата остава на полето, като така се пресища почвата с патогени и вредители. Заради това, според Йорданова, трябва да се помисли за изключения, в които да се разрешава опалването на стърнища. По думите й, част от обработваемите площи тази година са останали незасети именно защото е била невъзможна обработката им.

 

Депутати искат още 50 млн. лв. за кметове

в. Стандарт

Още близо 50 милиона лева да бъдат разпределени от държавата за общинските бюджети. За това настояват депутатите от АБВ между двете четения на закона за държавния бюджет, съобщи в Перник зам.-председателят на парламента и съпредседател на ПГ на АБВ Росица Янакиева.

Според предложението им 20 милиона лева трябвало да послужат за увеличение на заплатите на служителите в общинските администрации. Възнагражденията на тези хора не са вдигани с нито стотинка още от времето, когато минималната работна заплата беше 240 лева, коментира Янакиева. От АБВ предлагат другите над 29 милиона лева да се разпределят по определена формула между общините и да бъдат предназначени за превенция на критична инфраструктура, като се дадат като капиталови разходи.

 

КЗК обвини задочно съда в теч на информация
в. Сега

Голяма част от акциите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при проверките на място се провалят заради теч на информация. Това обяви вчера ръководството на контролния орган при представянето на отчета си за
2014 г. От началото на годината са били наложени глоби за над 35 млн. лв., разгледани са над 1600 случая, от които са образувани 1043 производства, съобщи председателят на комисията Петко Николов.

По закон КЗК има право да извършва проверки на място в офисите на фирмите, за които се съмнява, че са в нарушение. Контрольорите могат да обискират дори и частен дом, ако преценят, че там се укрива важна информация, свързана с нелоялната конкуренция. „За да направим проверка ни трябва разрешение от съда. Но, когато го получим, оставаме неприятно изненадани, защото се оказва, че фирмите вече знаят за нашето идване“, каза Дарин Станков, началник на дирекция „Антитръст и концентрации“ в КЗК. „При част от проверките на място дори се стига до абсурда служителите на компанията да посрещат нашите екперти с думите: „Хайде, момчета, откога ви чакаме“, добави говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

 

Дания поиска по-голям дял от Арктика
в. Сега

Дания поиска да притежават по-големи територии в Арктика, предава ТАСС. Копенхаген изпрати искане до Комисията за границите на континенталния шелф на ООН, в което се отбелязва, че желае притежаваните от тях територии да се увеличат с повече от 200 морски мили, които са досегашните стойности. Континенталният шелф на Гренландия е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан, което дава повод на Дания да предяви претенции за Северния полюс и всички енергийни ресурси, които лежат под него, заяви външният министър на северната страна Мартин Лидегаард, като се позова на научни данни.

Поисканата допълнително площ е повече от двадесет пъти по-обширна от територията на самото кралство Дания. В нея се включват Северния полюс и около 895 000 кв. км. от дъното на Северния ледовит океан на север от Гренландия.

Лидегор нарече това „историческа крачка“ и отбелязва, че рядко някоя държава има шанс да промени границите си и да стане по-голяма. „Колкото е по-голяма Дания, толкова повече възможности ще има да оказва влияние в света и по-конкретно в арктическия регион".

 

Говорим за 1,50 лв. на минута в Сърбия и Македония
в. Новинар

Роумингът на Балканите поевтинява с 50 процента от юни следващата година. Предвижда се тарифата на входящите разговори за Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора да падне до 1,50 лв. за минута с ДДС, а за изходящите – до 3,50 лв. Мобилните оператори обясниха, че в момента препоръчителните роуминг цени за тези държави са 6,99 лв. на минута с ДДС за изходящите обаждания и 2,99 лв. за входящите.

Есемесът е 1,29 лв., като се планира цената му да стане 65 стотинки. Предвижда се още тарифите за интернет услугите да паднат 9 пъти. Според експертите е възможно да се въведат и съвсем нови пакети с цени за роуминг, които със сигурност също ще бъдат по-евтини от сегашните.

 

Фермерите получиха над 71 млн. лв.
в. Новинар

Над 71 млн. лв. получиха родните земеделски производители и общините по Програмата за развитие на селските региони 2007-2013 г.

Парите са изплатени в периода от 8 до 13 декември. 53,4 млн. лв. от тях са разплатени за приключили проекти. Парите са налети в изграждането и ремонта на водоснабдителната и канализационната мрежа, както и на пътната инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още