IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия ще реши през февруари дали вече подкрепя България за Шенген

Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха ситуацията с проекта "Южен поток"

16:46 | 15.12.14 г. 5
<p>
	Меркел и Борисов обсъдиха във Федералното канцлерство днес в Берлин енергийни въпроси. <em>Снимка: МС</em></p>

Меркел и Борисов обсъдиха във Федералното канцлерство днес в Берлин енергийни въпроси. Снимка: МС

Договорихме се да водим нормални отношение с руската страна и да се спазват правовият ред и указанията на Брюксел, посочи той. Много съм благодарен на канцлера, че пое ангажимент с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК бързо да излезем от правните казуси по "Южен поток" и да знаем ясно в каква посока да върви този проект, допълни Борисов.

Премиерът изрази надежда за помощ в по-бързото усвояване на милиардите, загубени от България от европейския бюджет. Канцлерът не пое такъв ангажимент, но обеща да помисли дали не може и ние да ползваме възможността да се удължи с една година срокът за усвояването на тези изгубени пари, поясни Борисов.

По повод събитията около "Южен поток" премиерът посочи, че последните месеци са били белязани от смяната на ЕК, избора на нов Европейски парламент. Доста неподходящо време, 4-5 месеца ЕК не работеше с пълни обороти, каза той.

„Убеден съм, че още в четвъртък ще разговаряме с колегите в Европейския съвет, България от четири месеца очаква отговор дали може да разреши дейностите по "Южен поток". Със съдействието на канцлера очаквам скоро яснота от ЕК - какво се изисква от нас и какво те ще преговарят от наше име, ако преговарят в Москва.

Мисля, че с канцлера сме единодушни, че правителствата на България и на Русия трябва да продължат своите контакти и дейности по "Южен поток", иначе може да станем неизправна страна по договора, където не е посочен Брюксел като страна, нито третият енергиен пакет е действал при подписването на споразуменията през 2006 г.“, посочи Борисов.

Премиерът съобщи, че на предстоящия по-късно тази седмица Европейски съвет в Брюксел нашата страна ще представи идеята за обособяването на разпределителен център за газ у нас.

Предложението ни е точно в духа за общ енергиен съюз в ЕС - собствеността на газа да бъде на ЕС, тогава този поток не създава зависимост и през интерконекторите газът се разпределя във всяка посока, поясни Борисов.

„Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да  разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток", каза още Борисов.

България може да бъде наречена тук в канцлерството най-прогнозируемият и ясният съюзник на Европа. Затова по Шенген и останалите теми, по които говорихме, на България трябва да се помогне, заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
Що европа да не би да не ни убира? Затвори ни 1,2,3,4 блок на Козлодуи за да не печелим от продажбата на ток който продавахме на турция и гурци. продаде ни ТЕЦ-вете Марица на американците и сега купуваме най скъпият ток от тях! Спря ни южен поток за да не печелим от него напълни ни с *** от сирия афганистан и ирак а сега и неиска да ни вземе в Шенген! След 8 години в еврошвестерският *** съюз имаме 1,5 милиона българи който живеят под прага на бедноста дори в Африка такова % съотношение няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
"Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток", каза още Борисов."Ето в това е казано всичко и за ЕС, и за България и нейната политика, и за бъдещето ни! Нема нужда разни железни кобили, юристки, ***, беге и евромени и каква ли още не тор да се чекнат тука и да обясняват! Не съм вервал, че най-точно ще го каже точно Боце! Просто и категорично, в стила на Тодор Живков! Това е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
Ако Русия беше нормална държава както и България нямаше КГБ да управлява. Нас Европа се опитва да ни спасява, но 8 годино не успява защото БСП седем пъти ни обира, като "най-добре" ни управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Аз пък, може би за първи път, виждам Борисов в една малко по-различна светлина, поне по отношение на излъчване, тембър на гласа и позиция на тялото. Видя ми се малко по-решен да извоюва нещо. Може би бъркам, но си мисля, че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Такова неграмотно и просташко правителство никога не сме имали! Дори Русия ни дава за пример на украйна като страната която 8 години е в ЕС и е по бедна от отколкото е била преди! Украйна даже като ни гледат на какъв хал сме се чудят за какво им е еврошвстерският съюз ? Борисов ходи при Меркел за какво? За южен поток ли? От Германия ли ще ни пращата газ? Щото руснците ги няма в тия преговори? Газа идва не от Германия а от Русия пак е объркал държавите нашият глупав министър председател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още