IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 декември

07:12 | 15.12.14 г.
Преглед на печата за 15 декември

Минималните цени за част от свободните професии може да отпаднат

В. Сега

Част от фиксираните минимални цени за свободните професии може да отпаднат. Това става ясно от проверка на в. "Сега", след като неотдавна Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за пореден път излезе със становище, че праговете за цени на услугите на архитекти, ветеринари, адвокати, нотариуси нарушават правилата на конкуренцията и изкривяват пазара. Налагането на минимални цени и ограниченията пред свободните професии неведнъж бяха критикувани както от Брюксел, така и от организации на българските работодатели.

В най-напреднала фаза е промяната на регулациите при ветеринарите. Според председателя на Съюза на ветеринарите д-р Трифон Цветков са нужни незабавни промени в Закона за съсловните организации. "Тарифите трябва да отпаднат, а вместо тях трябва да има методика за определянето на цени. Какви ще бъдат тарифите, по които ще работят колегите, трябва да определя самият пазар, а не държавата", каза той пред в. "Сега". Цветков съобщи, че министерството на земеделието вече работи по този въпрос и предложенията за отпадането на тарифите ще бъдат внесени в Народното събрание още тази седмица.

ДАНС все пак ще може да подслушва

В. Сега

Управляващите свириха пълен отбой от идеята да се ограничи безконтролното подслушване, от което няма никакъв ефект в борбата срещу организираната престъпност. "Сега" научи от депутати, че ДАНС ще продължи да ползва специални разузнавателни средства (СРС), но уж само в рамките на контраразузнавателните й функции, както и срещу течове на информация от специализираната служба за подслушване - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Законовите поправки за лимитираната употреба на "бръмбари" от агенцията ще бъдат внесени между първо и второ четене на предложения от ГЕРБ проект за промени в Закона за МВР.

Първоначалният замисъл на мнозинството в парламента беше да извади изцяло ползването на СРС от агенцията и да го съсредоточи в създадената през 2013 г. ДАТО. Сега обаче управляващите смятат да оставят подобна възможност на ДАНС за определен кръг деяния - разузнаване в полза на чужди сили, опасности за суверенитета и териториалната цялост на държавата, борба с международния тероризъм и екстремизъм, противоконституционна дейност и т.н. "Има много сериозна специфика в тази дейност. Не може на оперативен работник, който се е занимавал досега само с криминални деяния, да му се даде да работи СРС по разследване за шпионаж", обоснова идеята пред "Сега" шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов.

Министрите са затънали в дългове за 800 000 лв.

В. Сега

Близо половината от министрите във втория кабинет на Бойко Борисов са взели кредити, като общата стойност на дължимата от тях сума е към 800 000 лв. Това става ясно от попълнените през ноември и оповестени тези дни декларации за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Най-съдържателна е декларацията на спортния министър Красен Кралев. Той е обявил ипотечен кредит към ДСК за 479 514 лв., кредитна карта към същата банка за 20 000 лв. и друга за 15 000 евро към "Уникредит Булбанк". Към датата му на избиране за министър е вписал още членство в управата на 9 дружества и лица с нестопанска цел, както и в 24 такива през последната година. Втори в своеобразната класация по задлъжнялост е вицепремиерът Ивайло Калфин - взел е ипотечен кредит от "Булбанк" за 100 000 лв.

Съдебната система: Tочка на пречупване

В. Капитал Daily

Едва ли преди седмица френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан е допускал, че публичното му възмущение от "гнилите ябълки" в съдебната система в България може да я докара до точка на пречупване. Депешата на френската дипломация дойде в изключително динамичен момент за съдебната система. Първо, в навечерието на заключителната мисия преди ключовия мониторингов доклад на ЕК, пред която българските власти трудно могат да отчетат успехи в наблюдаваните области (съдебна реформа и борба с организираната престъпност и корупцията). Второ, възлови звена на системата – ключовият Софийски градски съд, прокуратурата и ВАС, бяха влезли в спирала от скандали, които успяха да пробият дори и в иначе добре уплътнените от задкулисието масови медии.

През седмицата играта загрубя – все още неустановен извършител блъсна с колата си административния съдия и кандидат за председател на ВКС Лозан Панов. Издигнатият от мнозинството за председател на Върховния касационен съд (ВКС) беше настанен на третия етаж в "Пирогов" в една стая с пребития от трима маскирани предната нощ съдебен помощник от Върховния административен съд (ВАС) Тодор Тодоров, който по информация на "Капитал" е запознат в детайли с мръсните тайни на търговското и гражданското правораздаване в Софийски градски съд (СГС).

Нов 6-месечен ремонт на "Цариградско шосе" започва през пролетта

В. Капитал Daily

Рехабилитацията на "Цариградско шосе" ще продължи през пролетта на 2015 г., а движението по ключовия булевард ще е затруднено най-малко половин година. Това стана ясно от думите на столичния зам.-кмет по транспорта Любомир Христов по време на семинар за бюджета на София през следващата година.

Ремонтът продължава с отсечките от алея "Яворов" до моста на "4-и километър" (2.5 км) и от бул. "Ал. Малинов" (от разклона за летището и "Младост") до околовръстния път (5.8 км).
Всеки момент Столична община трябва да обяви и избрания изпълнител в поръчката, чиято стойност ще е между 10 и 12 млн. лева. След сключването на договора ще има по-голяма яснота за графика на работа и организацията на движението в месеците на ремонт. Любомир Христов обясни, че ремонтът ще тече поетапно и движението няма да се спира изцяло, но със сигурност ще има затруднения за шофьорите.

Всички банкови такси на светло

В. Стандарт

Нова правна рамка от финансови и икономически закони и поправки на старите се подготвя ударно от няколко институции у нас. Основната тежест пада върху Министерството на финансите, което е главният вносител на законотворчески текстове в Министерския съвет. Промените се правят в две основни насоки - за по-добра защита на потребителите и за стабилност на финансовите пазари. Конкретен повод за законовите промени са новите европейски директиви, които България трябва да транспонира в законодателството си.

През уикенда беше внесен новият Закон за гарантиране на влоговете в банките. За него се заговори преди два месеца. Догодина предстои българските закони да бъдат прекроени заради директивата за кредитиране на сделки с недвижими имоти. В нея се обръща особено внимание на информираността на хората, които искат заем, и техните възможности да вземат правилни решения. Затова, когато купувате недвижим имот, окончателният вариант на договора за кредит с банката ще ви бъде даден седмица преди подписването му. Така ще можете да се запознаете внимателно с всички клаузи, да се консултирате и да прецените дали е по силите ви. Или седмица след подписването ще можете да се откажете, ако имате някакви съмнения.

Едно от новите неща е въвеждането на кредитни посредници, които ще консултират и помагат на гражданите при теглене на кредит. Техният статут трябва да е ясен, в договора с банката присъствието им задължително се упоменава, както и таксите, които се плащат за услугата. В промените в закона за ипотеките пък трябва да се запише за кои видове заеми се ползват.

Цената на дизела пада, на билета не

В. Стандарт

Всички автобусни компании планират да пуснат допълнителни автобуси за празниците. Това съобщи за "Стандарт" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ) и акционер в едни от най-големите автобусни фирми у нас - "Груп Плюс" ООД и "Етап-Адресс" АД, както и в капитала на Централна автогара София. "Години наред българските автобусни превозвачи плащаме една от най-високите цени на дизеловото гориво в Европа и въпреки това издържахме и не повишихме цените на билетите". Така отговори Галя Топалова на въпроса как автобусните превозвачи ще отговорят на продължаващото поевтиняване на петрола и на течните горива по бензиностанциите у нас.

За последно автобусните билети поскъпнаха леко (с около 5%) през пролетта на 2012 г., когато дизелът поскъпваше с по 3-4 ст. всяка седмица и гонеше 2,80 лв. за литър. Така че сегашното поевтиняване на горивата ще бъде една малка глътка въздух за нас, коментира още Галя Топалова и припомни, че автобусните фирми не получават държавна субсидия като БДЖ, но също правят социални превози като влаковете. Така цените на автобусните билети за основните направления за празниците остават без промяна. Билетите от София за Варна струват 32-33 лв. в зависимост от превозвача, а за Бургас са в диапазона 25-30 лв. Билетите от София за Русе са твърдо 24 лв., за Пловдив - 13-14 лв., за Видин - 19-20 лв., а за Петрич - 15 лв.

Германци на пазар под български флаг

В. Стандарт

Българският флаг ще се развява през декември по реките Дунав, Рейн и Майн. Два от корабите на русенското дружество за круизен туризъм "Дунав турс" АД - "Елегант Лейди" и "Ариана", возят пасажери за коледните базари в Нюрнберг, Регенсбург, Кьолн и Кобленц. Тридневните круизи са запазена марка за фирмата от много години. Пасажерите основно са германски туристи. Привлечени от коледните градски базари, те традиционно избират предпразничните пътувания по реката за забавление и шопинг.

Новогодишните круизи на "Ариана" и "Елегант лейди" са десетдневни. Германските туристи по традиция отворят шампанско на борда по маршрута Пасау - Будапеща - Пасау. Русенският моторен кораб "Хайнрих Хайне" акостира на пристанището в Страсбург след успешен курс с британски туристи, започнал в германския град Кьолн.

Международно приложение разкрива София пред туристите

В. Новинар

Интелигентният "приятел в пътешествията“ - Farol City Guides представи на 12 декември в Дармщат, Германия, версията си и за българската столица. Приложението за мобилни телефони е насочено към туристи-любители на кратките градски почивки и е разработено в сътрудничество с местен партньор.

Farol Sofia е уникално приложение, което дава възможност за създаването на напълно персонализирани туристически обиколки, на база индивидуалните предпочитания и точното време, което отнемат. Хората посетили града с цел бизнес пътуване, които разполагат с няколко свободни часа след среща, както и туристи, избрали да прекарат уикенда в кратки екскурзии, имат възможността да оптимизират пътуването си и да му се насладят напълно. Интелигентният пътеводител не само дава възможност за напълно персонализирани обиколки, но също така се адаптира в реално време към профила на потребителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още