IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа - във фокуса на публичното внимание

Средната възраст на пенсионерите с лични новоотпуснати пенсии остава изключително ниска

18:19 | 14.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пенсионната реформа - във фокуса на публичното внимание

Пенсионната система отново е във фокуса на публичното внимание след като новото правителство обяви, че планира да възобнови покачването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца годишно, при това още от следващата година. Очаквано, синдикатите реагираха бурно, като единият от двата големи синдиката дори организира митинг-шествие в столицата.

Хвърлянето на измислени „факти” и построени върху неистини аргументи налагат припомнянето на актуалните данни за пенсионната възраст в страната. Средната възраст на пенсионерите с лични новоотпуснати пенсии остава изключително ниска и дори през 2013 г. е по-ниска от 2011 г. – за последните две години тази възраст се запазва на 56,2 години, докато през 2011 г. е била 56,9 години. За сравнение, последните данни на Евростат за ЕС за средната възраст на напускане на трудовия пазар е 61,5 години и то през 2010 г. (в момента вероятно е по-висока).

Т.е. разликата между България и ЕС по отношение на ефективната възраст на пенсиониране е над пет години. Тази разлика не произтича от заложената в националните закони минимална възраст за пенсиониране, а отразява реалната възраст (средно), на която работещите се оттеглят от трудовия пазар.

Статистиката на НОИ за пенсиите ясно показва откъде идва тази разлика в ущърб на България – тя в много по-голяма степен се дължи на инвалидните пенсии, отколкото на категорийните работници. Простата причина е много по-голямата масовост на инвалидните пенсии спрямо сравнително по-малкия брой пенсиониращи се категорийни работници. Средно за трите категории труд възрастта на пенсиониране за новите пенсионери през 2013 г. е 61,2 години, като нараства с 0,6 години спрямо 2012 г. (заради законовото вдигане на възрастта и изискуемия стаж през 2013 г., което впоследствие беше замразено). Т.е. тук разликата със средното за ЕС към 2010 г. е относително малка.

Все пак трябва да се отчита фактът, че тези 61,2 години са среднопретеглена възраст на новите пенсионери през 2013 г. – в сметката, например, влиза и много по-ниската възраст от 50,5 години за пенсиониращите се по чл. 69 от КСО (където попадат военни, полицаи, пожарникари и т.н.). Поради техния относително малък брой сред пенсиониралите се миналата година, обаче, влиянието им върху средната възраст за пенсиониране е ограничено. За сравнение, средната възраст на некатегорийните работници (т.е. тези, които попадат в чл. 68 от КСО) е била 61,6 години през 2013 г.

Всичко по-горе идва да покаже, че по-голямата причина за ниската ефективна възраст на пенсиониране в България са инвалидните пенсии. Т.е. вдигането на законовата възраст за пенсиониране е неизбежно и нужно, за да се овладее нарастването на дефицита в разходопокривната система, но по-сериозната пробойна в системата са т.нар. инвалидни пенсии, т.е. тези, с помощта на които хората се оттеглят от трудовия пазар години преди да настъпи законовата пенсионна възраст.  

По-дългосрочният и значим въпрос, обаче, не е как да позакърпим фалиралата разходопокривна система, а как да я заменим с нова, финансово устойчива система. В своя  Алтернативен бюджет за 2015 г. ИПИ предлага дългосрочни пенсионни реформи още от 2016 г., като се възобнови прехвърлянето на част от задължителната пенсионна вноска в разходопокривната система към втория стълб с лични пенсионни сметки. Всички останали мерки за подобряване на системата биха били временни кръпки върху една все по-прокъсана риза, която отдавна е за изхвърляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 9 години
Ако трябва да перефразирам Данте, бих казал Реформа всяка тука забравете...!". Не само в пенсионно-осигурителна, но и съдебна, и здравна, и образователна, и административна и всяка друга, която се сетите. Това правителство НЯМА ДА ПРАВИ РЕФОРМИ, нищо че ББ си приши за цвят т.нар. "реформатори". Всички са едни най-обикновени "имитатори" и "аниматори". То ще харчи, ще трупа дългове и ще произвежда шоу (скандали). Хляб и зрелища 2. Само, че тоя път резерв няма и затова масрафа ще го плащаме ние и децата ни, чрез дълговете които ще ни оставят сегашните управляващи. А те много добре знаят и прилагат поговорката "Магарето носи колкото го натоварят...".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
senzor
преди 9 години
Като си седиш на топло зад бюрото можеш да работиш и до 70 години. Ама я *** в строителството, производството, енергетиката да ходиш по скеле, да се качваш по 12 метрови стълби или по стълбове на далекопроводи, да караш тежки машини да те видим как ще работиш след 60. При соца можеше ама сега частникът вика НЕ СТАВАШ и те уволнява. И за съжаление е прав защото иначе ще фалира, ако те държи да се влачиш като пребито куче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още