Днес влязоха в сила нови правила за етикетиране в Европейския съюз. Те трябва да гарантират на потребителите по-ясна, подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти, съобщи БНР.
Новите правила изискват на етикетите на храните вече да има по-четливa информация, ясно да бъдат посочени съставките, които могат да предизвикат алергична реакция, задължително да бъде споменат произходът на прясното свинско, овче, козе и птиче месо, по-ясно да бъдат обозначени заместителите при "имитациите" на храни, както и ясно да бъде указано, ако даден продукт е размразен.
От днес при поискване от клиентите ресторантите са длъжни да им предоставят информация за произхода и срока на годност на храната, която консумират, информира в. „Сега“. И търговците, и заведенията трябва да обявяват и наличието на алергени като соя, глутен, лактоза в храната, която предлагат. За съдържанието на алергени заведенията са длъжни да посочат цялата информация - в менюто или на видно място.
Новите разпоредби стават факт, въпреки че преди дни 5 браншови асоциации поискаха от земеделското министерство и Българската агенция по храните (БАБХ) да се въведе 6-месечен гратисен период по примера на Румъния. Наредбата с новите изисквания беше публикувана в "Държавен вестник" едва ден преди влизането й в сила, информира изданието.