IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Не бива да изпускаме възможности след края на "Южен поток"*

Идеята за изграждане на газов хъб у нас има нова логика, а не промяна в плановете за строеж на газопровода, смята вицепремиерът

15:18 | 12.12.14 г. 8
Т. Дончев: Не бива да изпускаме възможности след края на "Южен поток"*

От нереализацията на проекта „Южен поток“ България ще претърпи загуби, но не и в мащабите, които се лансират от руската страна, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в кулоарите на Народното събрание. 

"Може ползите да не са от мащабите, които се коментират, но ползи би имало и не бива да се изпуска нито една възможност“, обясни той. Дончев обаче подчерта, че при проекта става въпрос за смесица от икономика, геополитика и инфраструктурни обекти, която трудно се управлява.

Дончев съобщи, че вече е изпратено писмото до зам.-председателя на ЕК и комисар, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, за предложението на правителството да изградим газов хъб на входа на "Южен поток" (според сегашните планове - край плажа Паша дере във Варна - бел. ред) на българска територия, от който руската суровина да се разпределя към другите европейски страни.

По думите на Дончев това предложение е добро и ще бъде предмет на разговори през следващите седмици с ЕК и държавите-членки на ЕС. Ако идеята бъде реализирана, газовият център няма да бъде захранван само от тръбата, минаваща по дъното на Черно море, уточни вицепремиерът, цитиран от БТА. 

"Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента", обясни Дончев.

От правителствената пресслужба уточниха малко по-късно, че предложеният хъб би могъл да разчита и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове "Хан Аспарух", "Силистар", "Терес" и др. Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и  Турция  с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както  и от гръцки и турски терминали за втечнен газ.

"За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз", обясни още вицепремиерът.

Пред журналисти Дончев припомни още, че България в момента зависи от доставки на природен газ само от Русия.

„В краткосрочен план, в следващата една година, трудно е да излезем с предложение, което да гарантира максимална сигурност на газовите доставки. Ние зависим от една тръба. Надявам се с изграждането на интерконектори, на първо място с Гърция, ситуацията да се промени“, коментира той.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

* Статията е актуализирана с изявлението на Министерския съвет за изпратеното писмо до ЕК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
Руснаците не са глупави да сложат два големи тръбопровода на територията на Турция - техен конкурент във всичко от векове. Те искат да мине през България, но ние да си го платим техния газопровод, а нищо да не вземаме. В Турция хем рискуват много, хем ще трябва сами да си го платят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
Никакъв хъб няма да направите ! Един голям *** можете да направите само бойковци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Вие измамниците сигурно не можете да изпускате възможности за кражби, но ние народът искаме да мирясате с безумията за които плащаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Е винаги можем да пуснем тръба през черно море към руснаците и да им пращаме газ от нашия хъб, таман ше станат супер реверсни доставките :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
марин
преди 9 години
Интересно ми е, как руснаците пишат и произнасят думата "хъб"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Tony
преди 9 години
ей, мафиотите от герб ПАК искат да строят нещо, защото мафиотските им фирми трябва да спечелят!Това е още едно доказателство, че Мафията в бг не я интересува дали проектите южен поток или белене са изгодни, Мафията се интересува от това ДА СТРОИ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Tик -Ва Тик-ВаНачи ще строим хъб до който газ няма да идва а и няма да излиза, който при това ще финансираме изцялоАкъл - Томислав, Глава - Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още