IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 10 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:12 | 10.12.14 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

България

Националният статистически институт публикува оптимистични данни за износа на страната през октомври, който расте с 1,9% на годишна база. От началото на годината обаче общият износ се свива с 1,4% и възлиза на 35,9 млрд. лева. Вносът е за 42,4 млрд. лева, което пък е с 0,9% повече спрямо първите десет месеца на 2013 година.

Депутатите в Комисията по транспорт пък научиха от ресорния министър Ивайло Московски тревожната новина, че има опасност от съкращение на 2000 души в БДЖ и 220 влака по различни маршрути, ако не бъде увеличена субсидията на холдинга. В аналогично изслушване в Комисията по икономическа политика и туризъм икономическият министър Божидар Лукарски открехна завесата на готвен законопроект за частния фалит

Гръцкото Министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени оповести подробности за приетата вчера идея за изграждане на "Вертикален газов коридор", който да обвърже системите на България, Гърция и Румъния. На този етап изненадващо българските власти не изказват своята позиция по казуса, макар и вчера зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов да сложи подписа си под обща декларация на трите страни за новата инфраструктура.

Имоти

Жилищният пазар в Европа се съживява, сочи глобално проучване на Global Property Guide. Данните показват, че четири от петте най-силни пазара са в Стария континент, а България заема 28-мо място в света. През третото тримесечие цените на имотите у нас са се повишили с 1,29%, коментират анализаторите.

От Forton пък очакват нова вълна от инвестиции в офис и жилищни сгради у нас догодина. Търсенето на имоти този път ще бъде извън София – първоначално във Варна, Пловдив и Бургас. Търсенето на индустриални площи пък се насочва към малките градове с традиции в промишлеността, коментират от консултантската фирма.

Борсата

На общото събрание на "Елана Холдинг” в понеделник е било взето решение за удължаване на емисията корпоративни облигации, чиято стойност е 1,4 млн. евро. Новината беше разпространена днес чрез Българската фондова борса. Според променените условия главницата ще бъде погасена на три равни вноски от по малко над  466 хил. евро – на 11.12. 2015 година, 11.06.2016 година и на 11.12. 2016 година. Първоначално падежът на облигациите беше 11.12.2015 година.

По света

Не стихват коментарите по проекта „Южен поток” и възможните алтернативи на трасето. Според директора на „Южен поток – България” Димитър Гогов няма друг път за тръбите, освен през България. Анализаторите от Bloomberg обаче посочват, че Южният газов коридор, който е подкрепян от ЕС проект, ще бъде предпочетен от държавите в Централна и Източна Европа като цялостна алтернатива на руския газ. За България и Румъния пък остава възможността за добив от Черно море. Като алтернатива се сочат и терминалите за втечнен газ.

Вниманието на международните редактори е приковано и върху петролните пазари. ОПЕК понижи прогнозата си за потреблението на „черното” злато през 2015 година. Очакванията са това да накара страните, членуващи в петролния картел, да договорят намаляване на производството през първото тримесечие на 2015 година.

Между другото

Една от най-известните рисунки, на които е изобразен Мечо Пух, беше продадена за 314 хил. паунда. Сумата е три пъти по-висока от предварителната оценка на аукционната къща. Автор на рисунката, публикувана за първи път през 1928 година, е Ърни Шепард.

Лоша новина за потребителите на торенти – шведските власти успяха да намерят сървърите на торент тракера The Pirate Bay и да го спрат. Мярката е във връзка с разследвания за престъпления за нарушения на авторското право, обясниха от федералната полиция в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още