IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 декември

07:45 | 10.12.14 г.
Преглед на печата за 10 декември

Как ЕСО нагласи поръчка и какви са щетите

в. Капитал Daily

Една малка поръчка за няколко хиляди лева свършва с инцидент. Историята обаче е по-показателна с друго - как държавна енергийна компания прави обществена поръчка, погазвайки закона. И отново повдига въпроса как се харчат милиардите на ведомства и дружества.

В края на февруари 2014 г. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) обявява поръчка с предмет "Транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори до 110 Kv" с прогнозна стойност от 400 хил. лв. Условията по нея са стандартни и изискват от кандидатите да представят документи за реализиран оборот за последните три години (от 2011 до 2013 г.) включващ транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори за най-малко 60 хил. лв. Участниците трябва да докажат и техническите си възможности да изпълнят такава поръчка, като предоставят списък с минимум два договора за извършване на услуги, включващи транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори, изпълнени през последните 3 години, придружен от препоръки за добро изпълнение.

Дават заеми с 600 млн. лв. от програмата за регионите

в. Стандарт

20% от бюджета на новата ОП "Региони в растеж" ще се дават не безвъзмездно, а като нисколихвени кредити на фирми, общини и институции. Това обяви строителният министър Лиляна Павлова в Пловдив, която откри Петнадесетия комитет за наблюдение на ОПРР. Една пета от общо 3,1 млрд. лв., които се очаква страната ни да получи по ОПРР до 2020 г., или 600 млн. лв., са предвидени за финансов инженеринг.

Според новите изисквания на Брюксел тези средства ще се отпускат единствено за проекти, които носят възвръщаемост, обясни Павлова. Именно с нисколихвени кредити през новия програмен период ще се финансира изграждането и рекламата на туристически атракции, обясни и зам. регионалният министър Деница Николова.

Според правилата на Брюксел кредитите за инвестиционните проекти могат да се отпускат за срок до 23 години.

ДАНС инструктира авиокомпаниите заради тероризма

В. Сега

ДАНС е привикала представители на всички авиокомпании, за да ги инструктира как да събират данните от резервациите на всички пътуващи от и към България. Повод за това е приключилото обучение на агенти на спецагенцията в САЩ за начина на събиране и анализиране на постъпващите данни за пасажерите. Трите имена, мястото на излитане и кацане, адрес, номер на кредитна карта и номер на резервираното място са данните, които ДАНС започна да събира от лятото. Те постъпват в антитерористичен център, който беше създаден по американски модел.

Падат доходите от работна заплата в Пиринско

В. Стандарт

Доходът от работна заплата в Пиринския край драстично е спаднал от 2012 насам. Причината - голяма част от възнагражденията си хората получават „на черно". Това стана ясно на провелия се Областен съвет за тристранно сътрудничество в Благоевград. Теменужка Златанова, началник отдел „Жизнен стандарт и доходи от труд" към Министерство на труда и социалната политика каза още, че точно сивата икономика е един от основните проблеми в страната ни и основна причина за големите разлики между заплата и пенсия. Изнесените статистически данни сочат, че Благоевград е сред областите с най-ниска средна работна заплата – 547 лева за периода 2009-2013 година. През 2015 година не се очаква повишение, линията на бедност е разчетена на 286 лева. Безработицата в региона е 13.5%, което е малко над средното за страната. През последните години жизненият стандарт в Пиринско не се е повишил.

58 лв. коледен бонус ще получат във ВМЗ – Сопот

В. Новинар

58 лв. като коледен бонус ще получат във ВМЗ – Сопот тази година вместо очакваните 370 лв. Това потвърди председателят на КТ „Подкрепа“ в държавното дружество Димитър Атанасов. „Хората наистина се надяваха да получат повече средства, но спешно трябваше да се платят част от дълговете на ВМЗ към общината. Това е причината за намалените бонуси. По-добре малко средства за празниците, отколкото никакви“, допълни синдикалистът. По думите му за първи път дружеството излиза на печалба и това е засилило надеждите на хората да получат бонус от една минимална работна заплата за бранша, която е 370 лв.

Хотелите в София сред най-евтините в света

В. Новинар

Хотелите в София са сред най-евтините в света. Столицата ни е на челните места по достъпност на местата за настаняване, показва международно проучване. Според изследването 5-звездните ни хотели заемат 6-о място по достъпност след турския курорт Анталия, както и някои хотели в Испания, Португалия и Полша. Най-скъпи пък са 5-звездните комплекси в Пунта Кана в Доминиканската република. Измежду хотелите с 1 до 4 звезди столицата ни също се нарежда на една от лидерските позиции – на 4-то място веднага след Хамамет в Тунис, Тирана в Албания и Анталия в Турция.

Най-скъпи са хотелите в Ню Йорк. За сравнение средната посочена стойност на нощувката в приличен хотел в българската столица е 40 долара, докато за американския град цифрата е 296 долара. В раздела на хостелите София е на 5-о място по достъпност със средна стойност 10 долара, докато най-скъпи са местата за настаняване в Ню Йорк, където средно трябва да платите за стая 65 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още