IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 декември

07:42 | 04.12.14 г. 1
Преглед на печата за 4 декември

Длъжници на КТБ заличават ипотеките си в банката

В. Капитал Daily

Няколко компании и граждани са заличили ипотеките и възбраните върху недвижимо имущество в Корпоративна търговска банка (КТБ), показват справки от Имотния регистър. Сред тях са "Петрол" и свързани с него компании, тежести върху имоти на депутата Николай Бареков и бившата му съпруга Евгения, както и дружества, под контрола на депутата Делян Пеевски.

В част от заличените ипотеки има връзки между фирми, свързани с "Петрол", и такива, които поне доскоро са били в орбитата на Пеевски. През август ипотеката на "Варна сторидж", дъщерна компания на "Петрол", е заличена след цесия. Дългът на компанията, която е собственик на петролната база във Варна, е поет още през миналата година чрез цесия от "Карне-М", дружеството, което е част от разпространителската група за вестници и списания, контролирана от Пеевски. Поемането на дълг чрез цесия от "Карне-М" е странно, която иначе има капитал от 5000 лв. и според публикуван от "Капитал" списък е сред най-големите длъжници на КТБ с кредит от 67.54 млн. лв.

На 30 октомври са заличени ипотеки на друг от длъжниците на КТБ - "Медиа корп България". Генералният мениджър на ирландската Communicorp Group (собственик на радиостанциите - "Радио 1 рок", "БГ радио", "Вероника", "Радио 1", NOVA, NRJ, City - радио и телевизия) в България Николай Янчовичин, който е и управител на "Медиа корп България", коментира: "През юли, когато БНБ позволи на фирмите да погасят задълженията си по кредити в КТБ, ние изплатихме нашите". По думите му банката е направила прихващане на дълговете с пари от техни депозити.

9 дни след срока одобрихме и последната европрограма

В. Сега

След известно закъснение България най-после успя да одобри и последната от 7-те оперативни програми за периода 2014 г. - 2020 г. за изпращане в Брюксел. Става дума за ОП "Добро управление", приета вчера от Министерския съвет (МС). Преди месеци Европейската комисия върна всичките ни проекти на европрограми с редица забележки. До 24 ноември т.г., когато бе крайният срок за представяне на новите проекти, страната ни сколаса да изпрати едва 4 от тях. Ден след това бяха одобрени за пращане още два, остава пред ЕК да бъде представена и последната.

В отговор на депутатски въпроси вчера вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев обясни, че забавянето се дължи, от една страна, на ведомствата, а от друга - на разногласия между страната ни и ЕК. Един от споровете например засяга оперативна програма "Околна среда", при която още не е ясно кой ще получава европарите. До момента единствената одобрена българска програма е тази за развитие на човешките ресурси с бюджет от около 2 млрд. лв. Плащания по нея можем да очакваме в първата половина на 2015 г. Програмите, които не бъдат одобрени до края на 2014 г., подлежат на одобрение едва след юни 2015 г.

Върховният съд сложи край на произволното засекретяване на делата

В. Сега

Върховният касационен съд (ВКС) сложи край на порочната практика на много съдии процесите да се засекретяват произволно и без мотиви само защото в папките по делата има доказателства, събрани със специални разузнавателни средства (СРС). СРС-тата са допустимо, но не и достатъчно условие за ограничаване на публичността. В тях трябва да се съдържа информация, която е държавна тайна, за да се стигне до закриване на отделни съдебни заседания. Дори и това да се случи обаче, присъдите и мотивите към тях са публични, заличават се само частите, в които се коментира държавната тайна. Това следва от тълкувателно решение на Наказателната колегия на ВКС, което има силата на закон и е задължително за всички.

Това тълкувателно дело е безпрецедентно, защото беше образувано по сигнал на повече от 30 съдебни репортери. Повод даде отказът на трима апелативни съдии от София да пуснат журналисти в залата по време на делата срещу двама магистрати - бившия председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова и бившия окръжен съдия от Велико Търново Славчо Петков.  Всъщност в апелативния съд в София делата срещу магистрати по правило досега се гледаха закрито. Секретността се оказа и удобна за прикриване на мотивите за двете присъди срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, които приключиха на първа инстанция - едното с оправдателна присъда, а другото с 4-годишно наказание.

КРИБ разширява влиянието си

В. Стандарт

Интересът за членство в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се е увеличил драстично, откакто тя бе оглавена от бизнесмена Кирил Домусчиев. Над 50 молби за членство са подадени само през последните дни, научи в. "Стандарт". Собственикът на "Хювефарма" и футболния клуб "Лудогорец" беше избран за председател на работодателската организация на 27 ноември.

За изминалата една седмица оттогава осезателно са нараснали заявките за влизане в бизнес организацията. КРИБ е национално представителна работодателска организация, обединяваща над 10 500 компании, които членуват индивидуално или колективно чрез браншовите си съюзи. В тях работят над 700 000 служители, а произведения от тях брутен вътрешен продукт е три четвърти от националния.

Цивилни полицаи пред трезорите днес

В. Стандарт

И цивилни полицаи ще се включат в охраната на банковите клонове заради разплащането на влоговете от КТБ. "Няма да има мобилизация на полицаи от страната, тъй като клонове на тези банки има в цялата страна. Става дума за около 1150 офиси и клонове на 9 банки на територията на цялата страна. Надявам се да няма напрежение, още повече че се надявам и на благоразумие на гражданите", посочи след заседанието на кабинета МВР шефът Веселин Вучков. По думите му вътрешното ведомство няма да се превръща в частен охранител на вложителите.

ДПС против скок на осигуровките за земеделците

В. Стандарт

"Не посягайте на хляба на земеделските производители и тютюнопроизводителите", призова днес управляващото мнозинство министърът на труда и социалната политика в кабинета "Орешарски" и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в декларацията от името на цялата група. Поводът за изказването бе заявеното от правителството намерение да увеличи от 240 на 420 лв. минималния размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от началото на 2015 година.

Европейците живеят все по-дълго

В. Новинар

Продължителността на живота в Европейския съюз расте в сравнение с 90-те години на миналия век, но съществените различия между страните се запазват, установи  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в огласения си днес годишен доклад за здравето в Европа. През 2012 г. средната продължителност на живота в 28-те страни от ЕС е 79,2 години, което е с 5,1 година повече, отколкото през 90-те.

Удължаването на живота е заради намаляването на смъртността, причинена от сърдечно-съдови заболявания, най-вече при хората на възраст между 50 и 65 години, посочва ОССЕ. Най-дълго живеят в  Испания - 82,5 години, в Италия -82,4 години и Франция- 82,1 години. Балтийските и източноевропейските страни, сред които и нашата, за съжаление са "на опашката", като средната продължителност на живота в Румъния, България, Латвия и Литва е под 75 години.

Камери ще следят влаковете от следващата година

В. Новинар

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) сключи договор за включване в международна система за наблюдение на влаковете. Това каза подписалият се под споразумението инж. Валентин Кънчев, директор на поделение „Управление на движението на влаковете”. По думите му системата ще следи международните пътнически и товарни влакове. „Системата TIS дава възможност за реално проследяване на маршрута на влаковете във всяка една точка, прогноза за движението и причина за закъсненията”, допълни Кънчев.

Тя ще заработи на пълни обороти от 2 юни 2015 г., когато всички железопътни превозвачи ще могат да наблюдават движението на своите международни влакове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Дончев, не се справяш - къде ти е оставката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още