IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 декември

07:59 | 03.12.14 г.
Преглед на печата за 3 декември

Санкцията на KPMG за одитите на КТБ ще бъде ясна до 8 декември

В. Капитал Daily

Най-късно до 8 декември Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще е готова със заключение от проверката на работата на одиторите от KPMG като компания, заверявала отчетите на Корпоративна търговска банка от 2009 до 2013 г.

Докладът на разследващия екип е бил връчен на одиторската фирма на 24 ноември и в момента се чака тяхното становище по проверката, което ще се получи най-късно на 1 декември. След това ще се изготви заключение, по което комисията ще вземе своето решение. Ако има нарушения, по закон максималната санкция за одиторското предприятие е 20 хил. лв., както и временно отнемане (суспендиране) на правото за упражняване на дейност за срок от 2 години на самото одиторско предприятие или на одитора, извършил одита.

България ще предложи "Черно море" да се финансира с пари по плана "Юнкер"

В. Сега

Изграждането на магистрала "Черно море" е в списъка с проекти, с които държавата ще кандидатства за гаранции от обявения тези дни инвестиционен план "Юнкер". Това каза вчера транспортният министър Ивайло Московски в отговор на в. "Сега" за това с какви инфраструктурни проекти сме готови, за да се възползваме от широко рекламирания европейски фонд от 315 милиарда евро.

Други проекти, които ще бъдат предложени, са пътят София-Калотина и магистрала "Рила", която обаче не може да бъде обявена за готов проект и засега съществува само в идеен вариант. В жп инфраструктурата министерството имало готовност за линията Русе-Варна-Синдел-Карнобат. "Проектите, които се предлагат, трябва да са приходогенериращи. Те ще се финансират от частната инициатива, а фондът ще дава гаранции", припомни Московски. Той уточни, че ще има състезателен принцип при избора на проектите и се надява, че България ще спечели участие в програмата.

Режат 8 болници от договор с касата

В. Стандарт

Осем болници може да останат без договор със здравната каса догодина. Причината са рестриктивните промени, с които властта се опитва да ограничи неконтролирания ръст на разходите за здравеопазване. На 2.77 млрд. лв. възлизаха разходите на касата за 2013 г., през тази харчовете й бяха планирани за 2.8 млрд. лв., но реално ще стигнат над 3.2 млрд. лв. Затова догодина бюджетът на касата се предлага да е над 3 млрд. лв. От касата предложиха да е 3.15 млрд. лв., но както "Стандарт" писа, по искане на здравния министър Петър Москов той е орязан с 80 млн. лв. Най-голямо перо в разходите се пада на клиниките - за 2014-а те ще глътнат 2.6 млрд. лв. За да ограничат тези харчове, в проектобюджета на НЗОК се предлага фондът да не сключва договор с болници, които ще получат разрешение за дейност през 2015 г. Ако промените се приемат, с тези лечебни заведения касата ще може да работи от 2016 г.

Смятат колко струва времето срещу 80 хил. лв.

В. Стандарт

Обществена поръчка с цел да се определи колко струва времето, обяви Министерският съвет. Изпълнителят на заданието ще трябва да проведе проучване, което да изведе цената на единица време за бизнес и лични пътувания, както и средна национална цена на времето. Проучването трябва също така да установи разпределението на пътуванията според вида им, според транспорта, както и коефициента на напълване на леките автомобили и други параметри. За целта изпълнителят ще трябва да направи извадка от най-малко 3000 респондента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още