IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 декември

07:47 | 01.12.14 г.
Преглед на печата за 1 декември

Пропастта в доходите ще се задълбочи драстично към 2018 г.
в. Сега

Пропастта между доходите на българите, работещи в различните райони на страната, ще се задълбочи още по-драстично към 2018 г. Разликата в заплатите на служителите с висше образование, които работят в Северна и Югоизточна България, и колегите им от Югозападна и Южна Централна България, ще става все по-голяма. Така след 4 г. висшист в по-бедната част на страната ще получава средно с по 416 лв. по-малко месечно спрямо служител с университетска диплома от Югозападна и Южна Централна България.

Заплатите на работниците със средно образование и с диплома за професионален бакалавър ще се различават с над 135 лв. на месец. Това показва средносрочната прогноза на социалното министерство за пазара на труда до 2018 г. Единствено при работниците с основно образование няма да има ножица в доходите след 4 години. Месечно разликата ще е нищожна - 2.50 лв. между двете половини на страната.

Най-купените избори приключиха с едва 10 присъди
в. Сега

Прокуратурата е постигнала успех едва по 10 от делата за изборни престъпления, които заведе заради предсрочните парламентарни избори през октомври. Това показва справка от държавното обвинение, предоставена на "Сега". От нея се вижда, че 9 от десетте успеха са резултат от споразумение с обвиняемите. Десетият е присъда, за която не е ясно дали е окончателна, или се обжалва по инстанциите.

Преписките по изборните дела са общо 897. От тях са образувани 78 разследвания, прекратените са 11, има и едно спряно. Не е ясно с какъв мотив разследванията са прекратени или спрени. Твърде възможно е да става дума за хора с имунитет. Въпреки въпросите на "Сега" от прокуратурата не предоставиха никакви подробности по делата и внесените обвинения.

Икономическото министерство реже щата за чиновници в агенции
в. Сега

Орязване на щатовете в различни агенции, подчинени на икономическото министерство, предвижда новият Устройствен правилник на ведомството на Божидар Лукарски. В края на миналата седмица от министерството публикуваха и документите, които регламентират работата на министерствата на енергетиката и на туризма.

Най-големи съкращения се очакват в Патентното ведомство, което ще има щат от 115 души вместо сегашните 201. С почти 100 се съкращава и броят на чиновниците в Българския институт по метрология, в който се предвижда да работят 304 души, а не 406, колкото са в момента. Съкращения ще има и в Агенцията за приватизация, която от 105 души сега ще се стопи на 65. Намаляването на броя на чиновниците там идва на фона на почти пълната липса на продажби в последните години.

Чужденци инвестират милион за гражданство
в. Стандарт

Чужденци се интересуват от покупката на скъпи имоти у нас, за да получат право на постоянно пребиваване в страната. "Сериозен интерес за подобни сделки има от Близкия изток, Русия, Украйна, Казахстан и някои азиатски държави", разказа Мартин Янев, който е съдружник в компанията за недвижими имоти "Smart Brokers".

"Ние предлагаме услуга консултиране на клиенти от гледна точка на получаване на постоянно местожителство в България", допълни той. По закон, за да получат постоянно местожителство, чужденците трябва да направят инвестиция от 1 млн. лв. на договорно управление в банка за срок от 5 години. "Съвместно с някои банки разработихме продукт за управление на тези фондове с цел влагане на тези средства в имоти и генериране на доход от инвестицията, по-добра от банков депозит", казва Янев.

Домусчиев: Влагаме Е30 млн. у нас през 2015 г.
в. Стандарт

Около 25-30 млн. евро ще инвестираме през 2015 г. в производствените си мощности в България. Това каза за "Стандарт" Кирил Домусчиев, акционер в международната фармацевтична компания "Хювефарма", Параходство "Български морски флот" и други фирми, който преди три дни беше избран за председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Планираме да изградим две централи за производство на пара от биомаса за нашите фармацевтични заводи в Пещера и Разград, посочи Домусчиев. Инвестицията във всяка от тях ще е за не по-малко от 6 млн. евро, обясни той. За гориво ще използваме отпадъчен продукт от производствената дейност на заводите, а в допълнение ще закупуваме и друга биомаса в регионите около тях, допълни той.

Пръстови отпечатъци отказват туристи от България
в. Новинар

Сложната процедура за издаване на визи, която включва и снемането на пръстови отпечатъци, създава сериозни пречки за туристите от страни извън ЕС, които искат да прекарат почивката си у нас.

Това съобщи управителят на голяма туроператорска фирма Георги Илиев. Той допълни, че закъснява договарянето за групите туристи от Чехия, Словакия, Полша, Украйна и Беларус за сезона догодина.

Според него причината са големите финансови задължения на туроператорските фирми от тези страни през тази година. Илиев посочи, че това създава огромен проблем както за родните туристически агенции, така и по веригата за плащането към хотели, транспорт, складове и др.

Ремонтират Аспаруховия мост
в. Новинар

Аспаруховият мост във Варна ще бъде ремонтиран.

Възложено е проектиране, чрез което да се остойностят всички необходими действия по обнояването му като изолация, укрепване на конструкцията и нов асфалт. Това съобщи във Фейсбук кметът на града Иван Портних. Общината вече е изготвила технически проект за участъка на пътя от катедралата до началото на моста.

Ремонтът на съоръжението ще се финансира от градския бюджет за следващата година. Аспаруховият мост е най-дългият у нас и е един от най-големите на Балканите. Дълъг е 2050 метра, а ширината му е 21 метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още