IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджет 2015 приковава вниманието през седмицата

На 4 декември 9 банки започват изплащането на гарантираните влогове в КТБ

08:10 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджет 2015 приковава вниманието през седмицата

В първата седмица на последния месец за годината кабинетът ще заседава извънредно заради обсъждането на параметрите на бюджета за 2015 г. и ще емитира 1,6 млрд. лв. на вътрешния пазар. На 4 декември пък чрез девет банки започва изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ).

МС ще обсъжда предложението на финансовия министър Владислав Горанов догодина минималната работна заплата да нарасне на два етапа до 380 лв., въпреки че през 2015 г. не се предвиждаше увеличение на минималното заплащане.

В дневния ред ще попадне и предложението на социалния министър Ивайло Калфин  за пенсионната система и възрастта за пенсиониране. Той предлага възрастта да се покачва плавно с 2 месеца, а не с 4, както предвиждаше първоначалният вариант на законопроекта за Бюджет 2015 г.

Освен дебатите за финансовия план за следващата година ще следим и по-важните събития през следващите пет работни дни. Ето кои са те:

В понеделник (1 декември) ще се състои извънредното заседание на МС, на което ще бъдат обсъдени параметрите на Бюджет 2015 г.

Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на едногодишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 400 млн. евро.

В първия ден от седмицата Националният статистически институт (НСИ) ще публикува фискални данни за подсектори „Централно държавно управление“ и „Социално-осигурителни фондове“ за октомври, както и информация за цените на производител на транспортни, съобщителни и други бизнес услуги през третото тримесечие.

За този ден са насрочени общите събрания на акционерите на Екип-98 Холдинг АД (в ликвидация) и на облигационерите на Ризърв кепитал АДСИЦ. 1 декември е крайната дата за търговия с права на Софарма имоти АДСИЦ.

Във вторник (2 декември) БНБ ще емитира 9-месечни ДЦК за още 400 млн. евро. С двете емисии в първите два дни на седмицата кабинетът ще осигури близо 1,6 млрд. лв., които ще послужат за изплащане на гарантираните влогове в КТБ.

На този ден ще се съберат акционерите на Етропал АД и Холдинг Варна АД.

В сряда (3 декември) НСИ ще представи ревизирани данни за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. Според първоначалните данни българската икономика неочаквано нарасна с 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база.

От националната статистика очакваме данни за заетостта, отработените човекочасове и производителността на труда в периода от юли до септември.

В четвъртък (4 декември) 9 банки започват изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Това са Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога ще получи достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да се възползва от това свое право, вложителят трябва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице. 

Ако е юридическо лице, трябва да предостави ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Вложителят може да открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка или да изтегли парите в брой.

Централната банка ще публикува данни за дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за ноември.

За този ден е насрочено общото събрание на акционерите на Индустриален Холдинг България АД, И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ, както и събранието на облигационерите на Индустриален Холдинг България АД.

4 декември е датата на аукциона за неизползваните права на Корадо-България АД.

В петък (5 декември) ще се съберат акционерите на Сити Пропъртис АДСИЦ и на Инвестор.БГ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още