IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на едро на повечето храни са почти без промяна спрямо година по-рано

Цените на основните хранителни стоки захар, олио, брашно и яйцата запазват низходящ тренд

12:48 | 30.11.14 г.
Цените на едро на повечето храни са почти без промяна спрямо година по-рано

През ноември Индексът на тържищните цени пада от 1.347 пункта до 1.333 пункта, точно до нивото от края на същия месец през 2013 г., отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Цените на хранителните стоки се движат през ноември в диапазона плюс/ минус 4-5 процента. През месеца продължават да поевтиняват захарта и зрелият фасул (2.5 на сто), кравето сирене с 2.3 процента, свинското месо и кренвиршите с около 5 процента.

Почти без промяна са цените на олиото, кашкавала, пилето, рибата и каймата и на ориза. На месечна база брашното поскъпва с 2.5 на сто, а яйцата - с 5.6 на сто.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-ниски.

Цените на едро на млечните произведения се движат около нивата от предходната година с леко поевтиняване с около 3 на сто.

При цените на месото и месните произведения също се наблюдава спад на годишна база с около 3 на сто, като малко по-силно изразена е тенденцията при кренвиршите и каймата с 8 - 9 на сто.

Цените на основните хранителни стоки захар, олио, брашно и яйцата запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 34 на сто, на олиото - 12 на сто, на брашното - 3.5 на сто, а цената на яйцата няма промяна на годишна база.

Цената на фасула през ноември се понижава на годишна база от 3 на сто, а оризът поевтинява с около 7 на сто. Спрямо ноември 2013 година цената на свинското месо се качва с 2.8 процента.

През ноември има по-големи и разнопосочни тенденции при цените на плодовете и зеленчуците. Доматите поскъпват с 15.3 на сто, краставиците - с 40.3 на сто, зелените и червените чушки - с 18 - 20 процента, зелето - с 16.7 на сто и морковите - 3 на сто. Поевтиняване на месечна база има само при картофите - 5.7 на сто. През ноември цената на гроздето скача с 26 процента, а ябълките - с 8.2 на сто. На месечна база цитрусовите плодове поевтиняват с около 10 - 20 на сто, а цената на бананите е почти без промяна.

В сравнение с ноември 2013 година се отчита поскъпване на голяма част от плодовете и зеленчуците. Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при зелето - 55.6 на сто. Покачването на цената на зелето се дължи на обилните дъждове, които са съсипали реколтата. В много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и поява на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем, смятат в ДКСБТ.

Цената на оранжерийните домати спрямо предходната година скача с 43 на сто, на краставиците - 16.8 на сто, на червените чушки - 6.7 на сто, а поевтиняване на годишна база има при картофите - 30 на сто, зелените чушки - 9.3 и морковите - 5.3 на сто.

Спрямо година по-рано цената на гроздето се вдига с 31.6 на сто, на бананите и лимоните с около 12 на сто и на ябълките - 6 на сто. Цените на портокалите и мандарините през тази есен са малко по-ниски в сравнение с есента на миналата година, отчитат експертите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още