IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Липсва осезаем напредък за подобряване на икономическата среда у нас

През тази година България се представя разнопосочно в международните класации, отчитащи икономическия ръст и благосъстоянието на страните

16:15 | 25.11.14 г.
ИПИ: Липсва осезаем напредък за подобряване на икономическата среда у нас

Липсва осезаем напредък за подобряването на икономическата среда в България, повишаването на ефективността на публичните услуги, ограничаване на корупцията и като цяло – подобряване на начина на живот и бизнес средата.

Тези изводи направи Институтът за пазарна икономика (ИПИ) след преглед на представянето на страната в годишните международни класации. Сравнена с останалите членки на общността, България показва разнопосочно представяне – в някои класации сме добре, но в други изоставаме значително, посочват икономистите в съобщение до медиите.

Най-слаби са резултатите ни по отношение на индекса за възприятие на корупцията, а най-добре се представяме в индексите за икономическата свобода и човешкото развитие. Посредствени резултати показваме по отношение на индексите за конкурентоспособност, икономическа свобода и условия за правене на бизнес.

Страната има добри постижения и в класацията на PISA 2012, но по отношение на резултатите по математика, където сме близо до лидера в ЕС – Холандия.

Как да догоним първенците?

Пътят да настигнем лидерите минава през смели реформи, отбелязват от ИПИ. Икономистите посочват и някои от най-важните промени, сред които са независимата съдебна система и специализирани съдилища, ефективната администрация и електронни услуги.

От ИПИ коментират, че по-доброто представяне на страната минава още през подобряване на образованието и професионалната квалификация, гъвкави условия на пазара на труда и чрез постигането на ефективност чрез реформи, а не чрез псевдоевропейски проекти.

Тези мерки не само ще помогнат на страната да заеме по-престижни места в международни класации, но реално ще донесат повече инвестиции, по-висок икономически растеш и по-високи доходи, както и подобряване на благосъстоянието на населението, смятат икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още