IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 ноември

07:45 | 21.11.14 г.
Преглед на печата за 21 ноември

Как БНБ избира синдици на банки: без критерии и на тъмно
в. Капитал Daily

Без правила и критерии и при пълна непрозрачност Българската народна банка решава кой може да бъде синдик на фалирала банка. Изборът кой да разпределя активи за милиарди става чрез влизане в списък, който е таен и се попълва по благоволение на някой в централната банка. Въпросът е принципен, но е особено актуален покрай предстоящите назначения в КТБ.

Обобщените изводи са от допитване на "Капитал Daily" до търговски адвокати и до присъстващи в обновения списък на синдиците. А самата БНБ не отговори на въпросите как точно и кой избира имената във въпросния списък, има ли критерии и какви. Същите въпроси преди ден повдигнаха и от асоциацията на банките.


В "Напоителни системи" нямат документи за активите си
в. Сега

На фона на крехкото си финансово състояние и постоянната заплаха от протести заради неизплатени заплати държавното дружество "Напоителни системи" няма документи за имотите си. Оказва се, че около 80% от активите са без акт за собственост. Изваждането на документите ще струва около 1 милион лева, които дружеството няма. Това е поредната държавна фирма, чиято собственост не е изяснена. Преди 2 години например се оказа, в БДЖ нямат пълен опис на вагоните си, които попадат в графата движима собственост.

По-голямата част от разходите по изваждането на нужните документи всъщност ще отиде за данъчна оценка на активите. Според изпълнителния директор на компанията Димитър Методиев собствеността е безспорно доказана, плащат се данъци и дружеството се грижи като добросъвестен собственик за активите в продължение на повече от 10 години. Нещо повече - никой не се интересувал от имотите, които генерирали основно загуби. Методиев обаче не уточни каква е причината за хаоса с документите на дружеството.

Рамо за бизнеса в данъчните ревизии
в. Стандарт

Гражданите и фирмите ще могат да обжалват ревизионните актове на Националната агенция за приходи пред административния съд, в чиито район е техният постоянен или настоящ адрес, или седалището на управлението. Това гласят промени в Административнопроцесуалния кодекс, които са внесени в парламента от Петър Славов от Реформаторския блок, Данаил Кирилов от ГЕРБ и група депутати. Това ще облекчи бизнеса, тъй като в момента жалби може да се подават пред административния съд на ТД на НАП, която е издала ревизионния акт. Затова, за да водят дела, гражданите и бизнесът правят разходи за транспорт до големите градове, в които са ТД на НАП. Промяната ще засегне обжалването не само ревизиите на НАП, но и административните актове на всички държавни органи. Предложените промени ще допринесат за ускоряване на съдопроизводството в административните съдилища в София и големите градове, за по-качествено правораздаване и ще подобрят достъпа до правосъдие за гражданите и фирмите, гласят мотивите на вносителите.

Видяха милиарди под земята в България
в. Новинар

Милиарди левове се крият в недрата на земята на територията на България.

В страната ни има неразкрити четири газови и три нефтени находища, които ще стигнат за цяла Европа. Това обяви пред „Новинар” радиестезистът д-р Добри Стойков от Центъра за диагностика и изцеление на кармата.

Той твърди, че находищата щели да ни направят енергиен център на Европа, а ориентировъчните им параметри били запас от 538 401 600 000 куб. м газ и 453 568 500 000 куб. м нефт. Стайков уточни, че с екипа му са се натъкнали на находищата при проучване, правено по време на газовата криза. Освен това от центъра открили и едно златно находище.

Пивоварите наляха 7,8 млн. евро за БГ малц
в. Новинар

Българските пивовари вложиха общо 7,8 млн. евро за производство на малц и хмел в България през изминалата година.

Това съобщи за „Новинар“ изпълнителният директор на съюза на пивоварите Ивана Радомирова. Идеята е да се стимулира родното производство и да се насърчи земеделието ни. Радомирова уточни, че в момента 55 на сто от малца за бирата ни е внос главно от Германия, Франция и Чехия. Тя допълни, че в страната ни тъмен малц не се произвежда.

Радомирова каза още, че тази година е много тежка за бранша. Само през лятото продажбите на пиво са намалели със 7 на сто заради лошото време. Въпреки това производителите продължават да популяризират българските марки пиво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още