IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От 2015 г. подаваме данъчни декларации и с персонален идентификационен код

НАП вече работи върху стартирането на най-новата електронната услуга

14:02 | 12.11.14 г. 3
От 2015 г. подаваме данъчни декларации и с персонален идентификационен код

Подготвят се промени, които да позволят от 2015 година да могат да се подават данъчни декларации и с персонален идентификационен код (ПИК) освен чрез електронен подпис. Националната агенция за приходите (НАП) вече работи върху най-новата електронна услуга, съобщават от агенцията.

Преди пускането й обаче трябва да бъдат приети и обещани законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис, уточняват приходната администрация.

Промяната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бе обявена вчера от финансовия министър Владислав Горанов, който мотивира изменението с това, че за миналата година едва 14 на сто от физическите лица са подали декларация с електронен подпис и има нуждата от по-лесен начин за подаването на декларации.

От приходната агенция съобщават, че до момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 хиляди персонални кодове, като с тях са направени над 2,5 милиона онлайн операции.

Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения. В момента с персоналния код гражданите могат да проверяват онлайн върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател.

Чрез ПИК може да се поиска и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

ПИК може да се получи безплатно в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Биха могли също да дадат възможност на тези, които считат, че 12 цифрен код е твръде несигурен, да ползват цифров сертификат (като тези, които издават някои банки безплатно - вместо електронен подпис).Може потребителите да си генерират самоподписан цифров сертификат, да си го инсталират на браузъра и просто да декларират пред НАП, че ще го ползват вместо електронен подпис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
А ви пикам на ПИКа :)"Какво представлява персоналния идентификационен код (ПИК)?Това е 12-цифров код, който дава достъп на клиентите на НАП до някои електронни услуги без да е необходимо закупуването на електронен подпис."Вервайте ми, не е никак трудно да ви откраднат ПИКаАко парламента приеме това, значи са пълни *** цензурирано ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още