IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: Общинските проблеми ще са приоритет

Специален служител от администрацията на парламента ще следи за проблемите на местната власт, посочи председателят на НС

18:10 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цецка Цачева: Общинските проблеми ще са приоритет

Председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева обеща парламенът да акцентира на проблемите на общините, кметовете и общинските ръководства. Тя и министри от кабинета присъстваха на годишната конференция "Перспективи за растеж на българските общини" в НДК.

Председателят на парламента съобщи, че предвижда специален служител от администрацията на НС да следи за проблемите на местната власт и на два месеца веднъж да се провеждат съвместни форуми, които да дават законодателни инициативи.

Към парламента ще има и ново звено, което да се занимава с оценка на въздействието на новоприетите актове върху обществените отношения, които те регламентират, предаде БТА.

Експерти от НС ще са на разположение на общините всеки момент, гарантира председателят на парламента.

Цачева очерта три основни приоритета на 43-то НС – изцяло нов закон за мястото на органите, натоварени с еврофондовете, промени в закона за обществените поръчки, за да се гарантират прозрачност и ефективно изразходване на средства, и изработване на мерки за финансова децентрализация.

Парламентарният председател очаква инициативи от местните власти, в това число и предложения за законови промени.

Във видеоприветствие Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Европейската комисия по бюджет и човешки ресурси, обърна внимание на факта, че България е сред най-големите бенефициенти на европейски пари – 32 млрд. лв за следващите 7 години.

Тя препоръча на кметовете да подготвят кадри, да инвестират в капацитет, да оказват натиск на правителството да търси възможности за ползване на финансиране.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още