IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: КТБ ще бъде като верига след крака ни поне една година

Ако няма осъден за катастрофата КТБ, тази държава утре няма да има правото да осъди джебчия, заяви вицепремиерът

11:37 | 10.11.14 г. 7
Томислав Дончев: КТБ ще бъде като верига след крака ни поне една година

КТБ ще бъде като верига или тежест след крака ни поне една година заради целия шоков ефект върху икономиката, коментира вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНР и допълни, че е рано да се каже какъв ще бъде точно ефектът.

"Притеснява ме това, че скромният растеж, планиран за тази и следващата година, ще стане още по-скромен в резултат от шока от ликвидацията на тази банка“, допълни още той. 

Дончев потвърди, че стои зад думите си, написани в социалните мрежи, че „Ако няма осъден за катастрофата КТБ, тази държава утре няма да има правото да осъди джебчия“.

По думите му е абсолютно неприемливо да се окаже след една или две години, че за случая с КТБ няма никой виновен. „В такава ситуация не може да няма никой виновен. Не говоря за самата банка, а за ролята на регулаторите, всички институции, които са харчили бюджет, а ангажиментите им са били подобна ситуация да не се допуска.“

Държавата няма право да допуска една подобна ситуация да не бъде разплетена докрай, смята Дончев. Той заяви, че ако тук няма виновен, това ще бъде най-лошият възможен сигнал за всички. Според него в подобна ситуация има опасност случаят да се репликира и в друга банка, и в друг сектор.

„Това за десетилетия напред ще бъде най-лошият възможен сигнал, който ще излъчи държавата, и не бива да се допуска и това, което зависи от правителството, ще бъде направено“, подчерта вицепремиерът.

Той уточни, че няма предвид сценарий, при който се стига до „осъждането на една счетоводителка или касиерка“. „Говорим за истински отговорните лица да се стигне до тази ситуация, а тя е сложна и заплетена и включва не само едно лице, но не съм прокуратурата да казвам кой е виновен и кой не“, заяви той.

По думите му първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ.

Дончев коментира и въпроса със споделената отговорност на партиите в новото правителство, който определи като сложен. В общия документ, изготвен от партиите, е предвидено отговорността да се носи пропорционално на участието. Вицепремиерът обаче изрази очаквания на базата на конкретния си опит, че тя ще носи от „най-големия“, имайки предвид ГЕРБ.

Той изрази и мнение, че при назначенията на втория ешелон на властта не трябва да се оформят "анклави" в държавата, които да бъдат изцяло прерогатив на една политическа сила. По думите му не трябва да се следва задължително логиката на политическите квоти, а да има възможност конкретният министър да предложи хора, с които може да работи.

„Няма твърда формула, най-важни са професионалните качества, не работим по квоти“, поясни той.

Дончев коментира и назначението на Божидар Лукарски за министър на икономиката.

„Един министър не се предполага да бъде обезателно експерт в сферата, в която работи, по-скоро трябва да има ясна политическа воля и визия какво трябва да се промени“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Трябва да се почне от ГРОБ, защото те държаха най-много държавни пари в КТБ. По тяхно време банката увеличи активите си няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Ако няма осъден за аферата "Мишо Бирата", където имаше и три трупа, тази държава утре няма да има правото да осъди джебчия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Gocko
преди 9 години
Много е прав човека но за това първо държавата ни чрез европейските институции трябва да притисне Сърбия да ускори екстрадирането на Цветан Василев.Колкото повече протака Василев толкова повече неговите хора ще вдигат шум и истината ще се размазва. Време е не само Цветан Василев да бъде осъден но и да разберем и политиците които са му съдействали в неговите престъпни практики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
Balgarian35
преди 9 години
Значи КТБ стана това което е през мандата на Бойко Борисов, и сега Дончев ги говори като ни лук ял ,ни лук мирисал. Не мога да повярам на такива приказки. Който вярва-сигурно вярва и в дядо Коледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Принципно е прав вице-премиера с малки уточнения .... в тази республика винаТА се вменява единствено от независимиЯТ съд, след влязла в сила присъда !!Куратурата (дребнорибков ?) може единствено да обвинява ... когато и АКО поиска (виж. случая с баММковия НадЗор !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 19
aldy
преди 9 години
Както обикновено крадците викат "Дръжте крадците". И номерът всеки път минава. Как да вярвам на Томислав Дончев, като до него е цъфнал оня, с ефективната присъда, който заявява, ЧЕ НЕ ПРИЗНАВА РЕШЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ СЪД, когато е осъдително и го признава, когато е оправдателно. Това го няма никъде другаде по света. Какво да очакваме от ОПГ ГРОБ, върната от простия народец отново във властта? Боко искаше 10.5 милиарда, говореше месеци наред за апокалипсис и фалит на държавата, заедно с фесоносците поиска банкова ваканция - все действия, рушащи държавата и държавността- И сега да очаквам нещо друго освен грабежи и продължаващо рушене на държавата? Няма как да стане. Нашата обрулена държавица стремително върви към Четвъртия свят. С този политически "елит" няма накъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още