IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 ноември

08:00 | 08.11.14 г.
Преглед на печата за 8 ноември

Б. Данев: Първата задача на новия кабинет е рязко да намали разходите за администрация

БНР

Намеренията на новото правителство в областта на икономиката и растежа са чудесни, но по-важно е какви са инструментите, крайните цели и индикаторите, за да може тези цели ще се осъществят, коментира председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

"Аз смятам, че за първи път има много добра политическа култура. За първи път бяхме свидетели на нещо, което, като че ли бяхме забравили в българското политическо пространство. Надяваме се на основата на тази подобрена политическа култура да се намерят подходящи инструменти, да се определят точно целите и индикаторите за постигане на тези цели, за да може обществото да следи действията на правителството и парламента", отбеляза Данев.

Според него първите конфликти в управляващата коалиция ще възникнат, когато трябва да се вземе решение кои са първите сектори, които трябва да се реформират.

"Първото нещо, което би трябвало да направи това правителство, е рязко да намали разходите за администрация, да намали администрацията. Министерствата може да се увеличават, но да се намаляват служителите, а не - роим министерствата и да се увеличават служителите. Това една от реформите, които ще имат бърз икономически ефект. Смятам, че премиерът е достатъчно решителен, показа един друг вид култура, така че оттук нататък той трябва да тръгне сериозно да съкращава тази администрация", заяви председателят на БСК.

Браншова организация се обяви против непрозрачни назначения в туризма

в. Capital Daily

Представители на туристическия бранш се обявиха против непрозрачните назначения в администрацията, която ще отговаря за този сектор от икономиката.

Категорично сме несъгласни с готвенето назначение на Бранимир Ботев за заместник-министър на туризма, обяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), от името на управителния ѝ съвет.

По думите му кризата в туризма през последните 15 месеца до голяма степен е заслуга на Ботев както и изолацията на България като туристическа дестинация в международен план. 

Според бранша откакто Ботев е заместник-министър по туризма няма ефективно взаимодействие с браншовите организации, а общественото мнение се манипулира пиар акции, които заблуждават за реалното състояние на туристическия бранш.

Това мнение се споделя и от други организации в бранша и предстои те да излязат с декларации по темата, допълни Байков.

Той уточни, че никой не се е консултирал с браншовите организации при назначенията в туризма, а в сектора е нужна коренна промяна.

"До момента сме имали единствено монологична форма на контакт с новите управляващи. Ако тази политика продължи, кризата в туризма ще се задълбочи", посочи още председателят на АБТТА.

Търсят собствениците на 260 язовира

в. "Новинар"

Пороите, които удавиха страната тази година, наложиха спешна проверка на водоемите у нас.

Оказва се, че голяма част от язовирите са с неясна собственост. Последната справка на четирите басейнови дирекции показа, че не може да се установи чии са над 260 язовира у нас. Данните за тези водоеми са предоставени на МВР и компетентните институции, а службите по кадастър и общинските звена по устройство на територията трябва да установят собствениците на въпросните водоеми.

"За нас е изключително странно да има язовири с неизяснена собственост. Ще ви задам въпрос – във вашия апартамент може ли в хола да построи някой тоалетна и вие да кажете – тази тоалетна не е моя”, коментира началникът на дирекция "Управление на водите" в екоминистерството Асен Личев.

Той уточни, че всеки от тези язовири е разположен върху терен, който е публично-общинска или публично-държавна собственост.

НАП иззе над 26 000 лв от длъжници в София

БНТ

Мащабна акция на Националната агенция по приходите (НАП) в София и страната. Данъчните служители изпразниха касите на 13 търговски обекта в столицата, чиито собственици не са плащали данъци повече от 3 месеца.

С принудително иззетите средства, които възлизат на повече от 26 000 лв, ще бъдат погасени техните дългове към Агенцията. Сред некоректните платци се оказаха собственици на автосервиз, газстанция, хранителен магазин и кафене.

Причината за непогасените дългове със сигурност не е неплатежоспособност. Това е видимо за данъчните служители от връзката на касовите апарати на обектите с НАП, които в случая отчели високи обороти. Иззетите пари от касите няма да стигнат за пълното погасяване на дълговете, но мярката може да повлияе и на други некоректни длъжници да си внесат данъците и осигуровките навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още