IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 ноември

07:14 | 05.11.14 г.
Преглед на печата за 5 ноември

Планът за 2015

В. Капитал Daily

Нови инвестиции, планиран ръст на обороти и печалби, експанзия. Такава 2015 г. описаха участниците в третото издание на конференцията на "Капитал" Next Year's Business Plan. При селекцията на компании бяха избрани големи представители на различни ключови сектори, при които има конкретни нови планове. Затова и общото оптимистично настроение контрастира със състоянието на икономиката. Там повечето прогнози са за растеж, който при това ще се ускорява, но е в диапазона на малките числа. Пред този сценарий обаче има рискове заради дългогодишен отказ от реформи. Икономиката изчерпа потенциала си да расте, като запазва стабилни макропоказатели на собствен ход, консумирайки стари буфери.

Да не забравяме - все още няма сигурно правителство и нови избори не са изключени

В. Капитал Daily

На пръв поглед изглеждаше, че с обявените неофициално имена на министри в проектоправителството на ГЕРБ и Реформаторския блок е постигната перфектна комбинация. Бойко Борисов пак е премиер. Реформаторите като цяло получават над една трета от всички места в кабинета. Меглена Кунева има важна и отговорна позиция като вицепремиер на всички министри от блока, тоест нещо като техен началник. Божидар Лукарски е министър и то на "ресурсно" министерство, което управлява една от най-големите европейски програми - "Конкурентоспособност". Интересите на Пеевски са представени от близкия му Владислав Горанов. По-конспиративно настроените могат да видят дори влияние на Русия чрез поканата към АБВ за един министерски пост.

Има един проблем и той е сериозен. Гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ са 118. И това при положение, че АБВ се съгласи да участва в правителството, което към вторник вечерта още не е сигурно. Дори и да се стигне до избор на кабинет около двете десни формации обаче, имената от последните часове не са никак сигурни. Начинът, по който бяха обявени създава известни съмнения дали това ще са окончателните кандидатури. Все още не е сигурно дали ще има правителство, или предсрочни избори.

ГЕРБ и реформаторите сглобиха кабинет на отчайващия компромис

В. Сега

Безкрайните пазарлъци за съставяне на кабинет най-сетне се увенчаха с успех и родиха правителство в стил "И вълкът сит, и агнето цяло".  ГЕРБ запазва всички ресурсни министерства, а на партньорите си отстъпва проблемните ресори. Вицепремиери без портфейл ще бъдат Томислав Дончев, който ще наблюдава икономическите ресори, и Румяна Бъчварова, която ще следи държавната администрация и електронното правителство. Ивайло Московски заема стария си ресор транспорт, в енергетиката се връща Делян Добрев, а начело на финансовото министерство застава Владислав Горанов, известен с топлите си отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Аграрното министерство получава Десислава Танева. Тя бе номинирана за този пост и през 2009 г., но Бойко Борисов я оттегли покрай скандал за конфликт на интереси. Тогава Танева оглави земеделската комисия в парламента. За агроведомството бе кандидат и реформаторът Румен Христов, известен с близостта си с ДПС. Служебният земеделски министър Румен Порожанов се връща начело на фонд "Земеделие".

Бившият заместник на Цветан Цветанов в МВР Веселин Вучков сега застава начело на силовото ведомство. В спортното министерство ще влезе депутатът от ГЕРБ Красен Кралев - бивш кадър на НДСВ, който на изборите за европарламент през 2009 г. бе кандидат за депутат от коалиция между "Новото време" и партия "Лидер". В Министерството на културата се връща Вежди Рашидов. Реформаторите получават най-тежките министерства, в които трябва да се правят болезнени реформи, по които няма политически консенсус - образованието, здравеопазването, правосъдието, отбраната.

Валутният борд и данъчната система се запазват

В. Сега

Общи формулировки, добре познати от предходни правителства, обещания и отделни свръхамбициозни задачи правят впечатление в програмната декларация, около която постигнаха съгласие ГЕРБ и Реформаторският блок. Конкретика в ангажиментите липсва, става ясно от черновата на документа, с която "Сега" разполага. Декларацията трябваше да бъде публично представена вчера, но до редакционното приключване на броя това така и не стана. В областта на публичните финанси в документа на няколко пъти с различни формулировки се обещава едно и също - стремеж към поддържане на нисък дефицит и нисък държавен дълг. Не се говори за ефективност на разходите. Обещава се те да не надхвърлят 40% от БВП, но това така или иначе е вменено по закон задължение.

Говори се за повишаване на приходите в хазната чрез структурни промени в приходните агенции, но се дава знак, че спешно сливане на НАП и митници няма да има и към подобна стъпка може да се пристъпи след детайлен анализ. За данъците е посочено най-общо "запазване на данъчната система", без да е ясно какво се разбира под това. Бъдещото правителство ще работи за влизане на България в Европейския банков съюз, обещава да опази валутния борд до влизане в Еврозоната. Сред приоритетите са смяна на ръководството на БНБ, както и публичност на кредитната история на КТБ.

Мистериозен играч бави фалита на КТБ

В. Стандарт

Фалитът на КТБ се отлага. Решението на БНБ да вземе лиценза на банката на Цветан Василев и да поиска от съда да я обяви в несъстоятелност трябваше да бъде обявено в четвъртък. То ще се забави с няколко дни, макар че квесторите са готови с документите, а в момента тече повторна проверка на всички данни, посочени в доклада. Фалитът обаче може да бъде обявен в петък или понеделник.


Причината за отлагането е появата на мистериозен инвеститор. На 3 ноември в БНБ е подадено писмо с входящ номер, в което се заявява, че група инвеститори са готови да извадят 5,2 млрд. лева за КТБ и дори се водят преговори за привличане на голяма международна банка. Новите инвеститори настояват и за държавна подкрепа. Инициаторът на консорциума, подал офертата, е Никола Сукманджиев, съобщиха в понеделник сайтовете Money.bg и News.bg. От справка в интернет става ясно, че Сукманджиев получил образованието си в Малта и живее там, както и че е почетен консул на островната държава в Русия. В банковите и инвеститорските среди обаче е непознат.

Бензинът пада до 2,22 лв. за Коледа

В. Стандарт

Цената на бензина ще продължи да пада, като до Коледа ще стигне 2,22 лв. за литър. Причина за това е продължаващият спад на цената на петрола на международните пазари. Американският лек суров петрол WTI удари ново дъно и при затварянето на борсата в Ню Йорк в понеделник цената му падна с 1,76 долара (2,2%), като фючърсите за декември се сключваха на цена от 78,78 долара за барел. Падането на цената е резултат от съобщението, че Saudi Arabian Oil е свалила цената на "черното злато" за САЩ в отговор на лавината новини за нарастващите петролни запаси в Щатите.

В резултат цените на течните горива у нас продължават да падат, като масовият бензин А95 на бензиностанциите на "Газпром" вчера достигна 2,31 лв./литър, докато останалите вериги поддържат 2,34-2,35 лв./литър. При положение, че от 4 октомври насам петролът поевтиня с 13,6% за WTI (от 90 на 77,77 долара) и с 9% за Brent (от 92,5 на 84,09 долара), очакванията са цената на бензин А 95 към 20 декември да падне с около 5% и да достигне нива от 2,22 лева/литъра.

Слагат солари за 7,6 млн. евро на болници и училища

В. Новинар

Училища, болници и домове за възрастни хора ще получат 7,6 млн. евро, за да поставят солари на покривите си. Сумата е предвидена по схема за повишаване на енергийната ефективност чрез използване на възобновяема енергия, съобщиха от икономическото министерство. Предвидено е всяка сграда, която бъде одобрена за финансиране, да получи от 170 000 до 500 000 евро. За общинските и държавни сгради грантът ще покрива до 100% от стойността. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2015 г. до 16.30 ч., допълниха от енергийното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още