IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 ноември

07:42 | 03.11.14 г.
Преглед на печата за 3 ноември

Нов ключов въпрос: откога КТБ е неплатежоспособна
в. Капитал Daily

Решението за фалит на Корпоративна търговска банка (КТБ) повдига ключов въпрос – откога е неплатежоспособна. След отнемане на лиценза на банката БНБ трябва да поиска обявяване на несъстоятелност с конкретна дата, от която банката не е можела да се разплаща. Тя е ключова по две причини. Първата е валидността на цесиите с депозити и прихващанията по кредити, които за четири месеца са достигнали 600 млн. лв. Другата са влоговете с преференциални условия, които според някои тълкувания може да се окажат гарантирани, след като квесторите намалиха лихвите по всички депозити на банката. Юридическите мнения по тези казуси обаче не са единни.

По информация на "Капитал Daily" тази дата ще бъде към 30 септември 2014 г. - отчетният период, към който резултатите от проверката на одиторите в КТБ показаха необходимост от обезценки за 4.2 млрд. лв. Към тази дата ще бъде и отчетът за капиталовата адекватност на КТБ на база оценката и след извършени съответни счетоводни операции. Този отчет трябва да бъдат предаден в БНБ до дни.

Новият завод на "Девня цимент" за 160 млн. евро вече е изграден
в. Капитал Daily

Новата производствена линия за 160 млн. евро на "Девня цимент" вече е изградена и към момента текат тестовете, преди да заработи официално, като откриването й ще бъде идната пролет. Това обявиха от циментовия завод при откриването на новия Международен център на Уникредит Булбанк в София, където са използвани новите прозрачни циментови панели на "Девня цимент". Голямата инвестиция идва в едни тежки години за пазара на цимент, който е наполовина в сравнение с годините преди кризата и сриването на имотния пазар. Въпреки това собственикът на девненското предприятие очаква съживяване на пазара и повишаване на конкурентоспособността на компанията, което ще й помогне за по-добро представяне и на чуждите пазари.

Фирмите в туризма може да плащат данък реклама
в. Сега

Служебният кабинет предлага фирмите от туристическия бранш да плащат своеобразен данък реклама. Новият налог ще бъде изчисляван като процент от оборота на всяка отделна фирма. Това е заложено в концепцията за туристическо райониране на България, пусната за обществено обсъждане.

Документът е дело на Министерството на икономиката и създава поредната възможност за привличане на пари за клипове, брошури, шапки, топки и др. Така, освен от еврофондовете и от бюджета, средства за спорна реклама ще идват и от самите туристически фирми. Предложението обаче срещна рязък отпор от страна на бранша, който остро разкритикува идеята. Концепцията е съпътствана и от други скандали. Общините масово недоволстват от окончателното разделяне на страната на 9 туристически района.

НОИ отчита рекордно увеличение на болничните
в. Сега

Рекордно увеличение на парите, които НОИ плаща за болнични. Сумите растат с милиони, показват данните от справка на осигурителния институт, изготвена по искане на Нова телевизия.

Само за първите 9 месеца на годината платените дни за болничен са се увеличили с над 400 000. Ще издържи ли бюджетът на НОИ и как ще се справят новите депутати със ситуацията провери екип на Новините на Нова.

За първите 9 месеца от НОИ са изплатили над 11 800 000 болнични дни. В пари това е над 17 милиона лева повече от миналата година. За момента пари има, но до края на годината остават още три месеца.

Земята поевтиня до 35% за година
в. Стандарт

Цената на земеделските земи върви стремглаво надолу. Най-бързо се обезценяват нивите в Южна България, сочат последните данни на Националния статистически институт. В югозападния район на страната парцелите са изгубили до 35% от стойността си през 2013 г. Очакванията са окончателните данни за 2014 г. да потвърдят тенденцията за спад на цените. Сделките в югозападната част на страната през 2013 г. са се сключвали средно за 301 лв. на декар при 463 лв. година по-рано. Декар в централната част на Южна България пък преди година се е продавал средно за 357 лв., което е с около 10 лв. по-малко в сравнение с 2012 г. По-евтини вече са нивите и в Североизточна България, където парцелите бяха най-търсени и съответно най-скъпи, показват данните на националната статистика. С близо 9 на сто са поевтинели постоянно затревените площи в цялата страна, отчитат още от НСИ.

Софиянци вдигат цените на имотите в Боровец
в. Стандарт

Заможни софиянци и чужденци, които живеят в столицата, но искат да прекарват почивните си дни в собствен имот в планината, вдигат цените на Боровец. Квадрат от апартамент в ски столицата на страната се продава средно за 760 евро. Това е повече от цената на квадрат от жилище в повечето от кварталите на София, коментират брокерите.

Близостта на Боровец до административната столица и възможността да се пътува до там дори само за един почивен ден е причината цените тук да се покачват, въпреки общата тенденция на спад в останалите курорти. Това коментира Чавдар Караджов, управител на "Первая линия недвижимость" и член на Сдружение брокери на имоти. Освен интересът на столичаните към имоти в Боровец другата причина за по-високите цени в курорта е сравнително слабото предлагане. Най-евтин сред планинските ни курорти в момента е Банско. Презастрояването и липсата на инфраструктура до голяма част от сградите прави възможно предлагане на цени от 202 евро на квадрат, коментира Караджов. Средната цена тук обаче е 443 евро, сочат данните на компанията, която той управлява.

Турция лудна по нашата пшеница
в. Новинар

В момента има огромно търсене от турски фирми за разпространение на сортове пшеница на Добруджанския земеделски институт, съобщи директорът му доц. Иван Киряков.

Има сключени четири договора с право за регистрация на български сортове пшеница в Турция. Единият е с “Тарар ун”, с която институтът работи от няколко години. Тази година такива права са дадени на още три фирми. Търсенето е не само на мека пшеница, но и на твърда пшеница, както и на бобови култури.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още