IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

80 от 100 млади лекари у нас искат да заминат незабавно за чужбина

Над 20 западни болници предлагат офертите си към родните медици на трудова борса в столицата

12:55 | 02.11.14 г. 8
80 от 100 млади лекари у нас искат да заминат незабавно за чужбина

80 от 100 млади лекари в България искат да заминат незабавно за чужбина. В столицата се провежда трудова борса, на която над 20 западни болници предлагат офертите си към родните медици, за да ги привлекат на работа, предаде bTV.

Тенденцията за изтичане на български лекари се задълбочава все повече. Почти всичките ни специалисти, които в момента завършват образование, искат да работят извън България. Основната причина е ниското заплащане и лошите условия за работа. Най-предпочитана от младите е Германия.

Германия, Англия, Франция и Скандинавските страни предлагат в пъти по-примамливи условия за работа и живот на нашите млади лекари. Заплатата на лекар в Германия за година е около 40 хил. евро.

В същото време и Германия вече не отваря така лесно врати за лекарите ни. От догодина изискванията за език се увеличават, а и конкуренцията на специалисти от други страни също е голяма.

За да останат тук, лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 лв. за специализантите. Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа.

Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките и обективни възможности за кариерно развитие. Те искат и ножицата в заплащането между отделните специалности и колеги да не бъде толкова голяма.

Трудовата борса за млади лекари продължава до 16 часа днес. Само за 2 часа минаха няколкостотин специалисти, които си търят работа навън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
След 6,5 години учене, после 4 години специализация ( ако тя започне веднага а не след 2 нулеви години без отпуснати места за специализация ), която не се плаща в по-голяма част от случайте, накрая заплата съпоставима с шофьор от гратски транспорт, не мерси.А цената на образованието е съпоставима с западните стандарти - в Германия един семестър по медицина е 200 евро. Тези хора идвайки си отпуска и подпомагайки останалите тук роднини, мисля в пъти ще върнат вложеното от държавата в тях.Един от основните проблеми със специализацията тук, е че никой не те учи на нищо. По-старите лекари си крият занаята и използват специализантите само са популването на документацията. Вие имате пълното право да учите 6,5 години, после да специализирате още 4 години и на края да останете в България да работите за заплата, която не може да ви осигури приличен живот. Че може и от някой *** бой да изядете, за да не забравяте къде се намирате и да не се мислите за много можещ и знаещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Eon
преди 9 години
Чакай малко, нали си плащат образованието в БГ какъв е проблема? А и ученето в университет за твое сведение не се извършва от държавата. Успешните студенти, не чакат някой да ги изучи, а сами се образоват докато са в университета, преподавателя единствено ги насочва. Не става като описаното от теб (да дойде някоя държава и да ме изучи, едва ли не да ми напълни знанията с кофа в главата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
qwe
преди 9 години
А, тия сладури са си помислили, че са хванали господ за шлифера. Като искат да заминат - да си платят образованието. Що не са отишли да следват на запад?! Скъпо им е, трудно им е... Еее, не става. Специализацията си е чиракуване и на много места чиракът плаща. Какво искат - българската държава да ги изучи без пари и после да си бият камшика?! Разпределението беше добър вариант и селски доктори имаше. Има много свободни практики на лични лекари - що не идат да работят. Помислили са си, че учат кой знае какво, а те и не го учат и излизат неграмотни и с претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Естествено, че ще останат по неспособните , но това е реалността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Специализантите работят без заплати по 4-5 години , така че си връщат задължението . Много от тези хора остават после и в България , което мисля , че е голяма далавера за държавата . А що се отнася до новозавършилите студенти и 20 % да останат това също е по евтино на страната , отколкото да излезе на пазара на медицински кадри в Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 21
Аlexander
преди 9 години
Да заминават ! Прав им път !Да си платят обучението по западни стандарти преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още