IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпитват експерти от БНБ относно КТБ

15 служители от управление “Банков надзор” са се явили в Столичното следствие, като се очаква показания да дадат всичките над 90 служители в отдела

20:02 | 28.10.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпитват експерти от БНБ относно КТБ

Експерти от БНБ днес са били на разпит по аферата КТБ. 15 служители от управление “Банков надзор” са се явили в Столичното следствие тази сутрин.

Показания ще дадат всичките над 90 служители в отдела. По случая КТБ вече са разпитвани шефът на Централната банка Иван Искров и Нели Кордовска, която временно замества обвинения Гунев.

От прокуратурата днес отказаха допълнителна информация, защото разпитите на експертите били логична и рутинна част от работата по разследването. Все пак стана ясно, че те са били извикани и изслушани само като свидетели.

Разследването за злоупотреби в КТБ върви по няколко направления – за неупражнен надзор от страна на Централната банка, за умишлена безстопанственост и за източване на 206 млн.лв. За длъжностно присвояване основен обвиняем е банкерът Цветан Василев, който е в Сърбия и чака процедура по екстрадиция. 

Шефът на Банковия надзор Цветан Гунев беше първият обвинен по аферата КТБ за липса на контрол върху отпусканите от затворената банка кредити. В интервю за БНТ преди време главният прокурор Сотир Цацаров каза че има данни и срещу други служители от БНБ и е възможно да има още обвиняеми.

(БНТ)

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
=== Така поне твърди П.Илиев, че е отразено в одита ....===Още ли има неразбрали, че ОДИТ НЯМА! Това е една от големите фалшификации на БНБ да говори за "одит", който е таен и не може да се показва на никого. Сто пъти показах тук "Писмото за поети ангажименти" от 13.10.2014г. Докато ОДИТЪТ на KPMG е публично достъпен, върви заедно с отчетите на КТБ и води до СОЛИДАРНА отговорност с банкерите. Има разлика, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
polki
преди 9 години
мдааасвинята пеевски и доган клатят цяла България и засега раята държи "главата наведена"през 1989 години на комунистите им се размина без да им падне и един косъм от главите, но нещата излезнат ли извън контрол този път ще падат глави в буквалния смисъл на думата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Според ЗКИ БНБ е трябвало да обяви фалит на КТБ в първите 5 дни или да предприеме мерки в спешен порядък за оздравяване на банката, както постъпи например с ***"...............................Заради борда, БНБ има ограничение като кредитор от последна инстанция за банките. Финансовата подкрепа тр. да се направи от правителството в случая, нещо което БНБ е дала като препоръка в първите дни на сагата. Така поне твърди П.Илиев, че е отразено в одита ....http://***.bgonair.bg/sutreshen-blok/2014-10-28/petar-iliev-***-beshe-atakuvana-s-masirana-likvidna-ataka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Според ЗКИ БНБ е трябвало да обяви фалит на КТБ в първите 5 дни или да предприеме мерки в спешен порядък за оздравяване на банката, както постъпи например с ***. Защо БНБ не е направила нито едното, нито другото, а държи затворена КТБ в продължение на ПЕТ месеца, като т.н. одит се прави накрая, а не в началото на поставяне под особен надзор? В нашата нещастна държавица законите не значат нищо за държавните институции. Но какво ще стане, ако потърпевшите от едно такова поведение си потърсят правата чрез съда у нас и в чужбина? БНБ няма как да извърта, защото в Закона е разписано точно какво и как се прави. След като не го е направила, тя е нанесла загуби на вложители, депозанти, клиенти на банката, кредитополучатели, акционери и пр. Всичките тия потърпевши могат да съдят БНБ за престъпно бездействие, което не е оправдано по никакъв закон. И няма да има никакво значение имат ли вина или не акционерите, защото БНБ е длъжна да работи според действащите закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
marto76
преди 9 години
Всичките 90 служители? Ами директорите на дирекции в КТБ - те дали са минали по един разпит за да разкажат за практиките в тази банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още