IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията даде заявка за тематични коалиции в 43-ия парламент

ДПС и АБВ чакат управленска програма, за да кажат дали подкрепят кабинет на ГЕРБ

15:42 | 28.10.14 г.
Опозицията даде заявка за тематични коалиции в 43-ия парламент

Още не е ясно дали АБВ ще подкрепи правителство на малцинството с участието на ГЕРБ и Реформаторския блок в коалиция. Зам.-председателят на партията Ивайло Калфин обясни, че всичко зависи от програмата, която ще предложи бъдещото управление.

Според него, ако в програмата бъдат приети и приоритети на левите партии, АБВ ще подкрепи бъдещото управление.

Той обобщи, че на лидерската среща днес всички са се обединили около становището, че е лош вариант да се отиде веднага на избори, защото това би означавало, че политиците не харесват резултата от вота и пращат на поправителен изпит избирателите, както и че не е редно да се прави правителство с хоризонт няколко месеца или година, защото това значи да започне веднага предизборна кампания.

„Време е да се прояви национално съгласие и отговорност. Очевидно е, че нито една партия не спечели толкова гласове, за да управлява сама“, коментира Калфин.

Той добави, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е ангажирал да изпрати програмата на правителството, след като бъде готова, до останалите партии и те да дадат своите становища по нея.

България без цензура, която прекръсти парламентарната си група на Български демократичен център, обяви, че ще подкрепя адекватни политики на новия кабинет.

„Смятаме, че това е градивно и нормално. И ако по този начин вървят нещата - в диалог, в предвидимост, мисля, че може да се получи наистина стабилно управление”, каза шефът на групата Светлин Танчев. Той припомни, че формацията и преди е заявявала, че е готова да подкрепи правителство, без да извива ръцете за конкретни фигури.

„Мисля, че днес беше знак, че търсят и нашата подкрепа и мисля, че това е демократичният подход”, каза още Танчев.

Той потвърди, че по време на лидерската среща е обсъждан казусът КТБ и това, че е належащо веднага да се вземат някакви мерки. „В момента имаме инвеститор, който проявява интерес, но има нужда от срок да си проведе своя дю дилиджънс, каза депутатът.

Танчев разясни, че това означава, че докладът на квесторите не е достатъчен за преценка и затова на инвеститора трябва по-дълъг срок, в който да провери обстоятелствата около това, в което ще инвестира.

„Бихме подкрепили законодателно решение, с което да се позволи това нещо да се случи”, каза още Танчев. Той допълни, че и всички са били единодушни, че Иван Искров трябва да се оттегли, но това трябва да се направи разумно, за да не се влоши ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още