IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС внася проектозакона за КТБ в парламента още днес

Нови избори сега са лош вариант, но още по-лошо ще е да има безпринципна коалиция с участието на националистически формации, заяви Лютви Местан

14:12 | 27.10.14 г.
ДПС внася проектозакона за КТБ в парламента още днес

Още днес проектозаконът за КТБ на ДПС ще бъде внесен в деловодството на парламента, съобщи преди учредителното заседание на 43-то Народно събрание лидерът на партията Лютви Местан.

По думите му законопроектът решава въпроса с разкриването на задкулисието, защото е засегнат огромен публичен интерес.

„Новото в стила на ДПС е, че ние ще говорим с езика на фактите за всяка анти-ДПС митологема, започваме този разговор със зловонието на КТБ. Истината за КТБ стои извън мита за банката на ДПС, а кои политически фигури и кои политически сили ще изплуват от трезорите на КТБ е въпрос, чийто отговор дължим на българското общество“, заяви Местан.

ДПС е готово да изиграе много позитивна, градивна роля за намирането на формулата на стабилно управление, без да поставя условия за участие в кабинета, увери той.

Според него ДПС е достатъчно зряло, за да не поставя въпроса за министрите, преди да се реши въпросът за характера на управлението.

"Основният въпрос не е властовата формула сама по себе си, а основният въпрос е за профила на управлението. Ако то е евроатлантическо, то може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме в него, или не”, допълни Местан.

Лидерът на ДПС обаче е уверен, че явно трудно ще се намери решение на казуса.

„Ако и след следващите избори избирателят отново ни изправи пред ситуация да няма мнозинство на една партия или дори от едно политическо семейство, ще го пращаме ли на поправителен изпит“, риторично попита той.

Местан подчерта, че нови избори сега са лош вариант, но още по-лошо ще е да има безпринципна коалиция с участието на националистически формации.

Относно призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов лидерите на партиите от евентуалната коалиция да участват в управлението Местан заяви, че зависи какво е имал предвид Борисов.

„Ако е говорил за коалиция ГЕРБ, Реформатори, ПФ и там да участват лидерите като министри, това е ярък пример за антиевропейска коалиция“, коментира той.

Местан беше категоричен, че трябва да се проведе разговор за "системните пороци на българската демокрация".

На първото си заседание, което се проведе днес, парламентарната група на ДПС реши, че неин председател ще е Лютви Местан, а зам.-председатели ще са Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова и Станислав Анастасов, секретар ще е Четин Казак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още