IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 октомври

08:30 | 18.10.14 г.
Преглед на печата за 18 октомври

В името на народа
в. Капитал

Близо десет години ни делят от констатацията на правосъдния министър в правителството на НДСВ Антон Станков, че да реформираш съдебната система е като да местиш гробище – помощ отвътре не трябва да се очаква. Доколко подобна метафора е отразявала точно състоянието на системата към онзи момент е без значение. През последните няколко години стана безпощадно ясно, че докато не бъдат изринати политико-клиентелистките кръгове от структурите на правораздаване, България ще зацикля във всяка друга област - стабилизирането на банковата система и излизането от казуса КТБ, контрола върху бюджета, възстановяването на инвестициите, потребителското доверие и сигурността в заводите за боеприпаси, ако щете. 

В самата съдебна система вече има ядра, които искат реформа, но помощ отвън – от все по-често сменящите се правителства и парламенти, трудно може да очаква. В този не съвсем обнадеждаващ контекст събитията от седмицата се насложиха по начин, който за пръв път от години разкрива възможност за пробив. Първо, съдебната реформа се оказа ключовият камък за съставяне на очерталата се като единствено възможна управляваща коалиция – между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт – иначе избори.

Прокуратурата ще иска пак имунитета на Станишев, Цветанов и Сидеров
в. Сега

Имунитетът на всички народни представители, срещу които има дела, ще бъде поискан отново и те ще бъдат съдени. Това обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той назова поименно Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Сергей Станишев. Списъкът обаче може да набъбне, защото по информация на прокуратурата в момента тече проверка на всички 240 избрани депутати. Търси се дали срещу някой от тях има висящо разследване или съдебен процес. Ако се установи такъв, ще му бъде искан имунитетът.

Новост в практиката на главния прокурор ще е искането на имунитета на Станишев от Европейския парламент. Според процедурата то ще бъде разгледано от специална комисия, а после ще се гласува и от Европарламента. Ако имунитетът бъде свален, прокуратурата ще трябва да информира Брюксел за това как върви производството срещу депутата, останал без защита. Няколко часа след изявлението на Цацаров Станишев обяви, че подкрепя искането му. В профила си във "Фейсбук" той написа: "Заявявам, че аз самият ще подкрепя това искане и ще настоявам ЕП да свали имунитета ми максимално бързо".

Чужди експерти ще проучват взрива в Горни Лом
в. Сега

Разследващите ще сформират екип от български и чужди експерти, който ще проучва взрива в завода за утилизация в Горни Лом, където на 1 октомври загинаха 15 души. Това съобщи в петък главният прокурор Сотир Цацаров. Една от причините да се потърси чужда експертиза е, че голяма част от българските специалисти са свързани със собственика на завода Валери Митков. Той е ръководител на Висшата школа по взривни работи към Минно-геоложкия институт и повечето специалисти са се обучавали там. Участници от българска страна ще са служещи в армията.

"Ние имаме опит от предишните взривове от прекратени дела. Друг опит смятате ли, че имаме? Не само липсата на опит го налага, налагат го много фактори, включително и до известна степен свързаност на част от експертите. Не говоря за лична свързаност, а за професионална свързаност със собственика на завода. Очевидно е, че не можем да назначим хора, които са обучавани от него или придобиването на правоспособността на които е зависела в крайна сметка и от неговите решения", обясни главният прокурор.

Магистрала "Струма" няма да стигне до Кулата и тази година
в. Сега

Две седмици удължаване на договора на гръцкия строител на 15-те километра от магистрала "Струма" от Сандански до Кулата е вариантът, за който се договарят "Актор" и пътната агенция - възложител на обекта, научи "Сега". Пазарлъците обаче са странни, защото всъщност крайният срок за строителство по договора вече изтече - 15 октомври. Проблемът е, че българските институции се чудят какво решение да вземат за рисковия проект. Вече е ясно, че изграждането на отсечката до Кулата няма да приключи и тази година.

В двуседмичния срок всички ведомства, които имат отношение - регионалното и транспортното министерства заедно с пътната агенция, ще преценяват дали изпълнителят ще се справи, ако му бъде удължен срокът с още 4 месеца. Преди дни транспортният министър Николина Ангелкова съобщи, че фирмата има издаден от БТТП сертификат за форсмажорни обстоятелства за 154 дни. Засега обаче ще бъдат признати само 2 седмици, така че работата по проекта да продължи до изясняване на положението.

Референдум в ГЕРБ за властта
в. Стандарт

Референдум в ГЕРБ за властта е решил да прави Бойко Борисов. В понеделник Генерала събира 200 от елита на партията на разширено заседание в зала 6 на НДК. Основна точка в политическата дискусия ще бъдат завършилите преговори с парламентарно представените сили. И евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок и Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО в лидерски формат. Лично Генерала е дал да се разбере пред своите, че е готов да даде втори шанс на двете формации. Но при условие, че реформаторите решат противоречията в коалицията и приемат програмата на ГЕРБ за излизане от кризата.

В дискусията ще участват всички новоизбрани депутати на ГЕРБ, местните лидери на партията, евродепутати, както и кметове. "Ние сме последователни и диалогични в тези преговори, но на нас ни трябват стабилни партньори за коалиционно споразумение", отбелязал вчера пред членове на Изпълкома на ГЕРБ Борисов. Затова и настоял в понеделник да се чуе мнението на елита на ГЕРБ за следващите ходове по разговорите. Тогава ключови ГЕРБери ще поставят въпроса и за евентуални нови предсрочни избори. Структурите ни по места са готови, но това е най-лошият сценарий за страната, коментираха за "Стандарт" знакови лица от ГЕРБ.

Цацаров отказа на Василев видеоразпит
в. Стандарт

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който се намира в Белград и е в процедура по екстрадиция в София, пожела да даде обяснения пред прокуратурата по видеоконферентна връзка. Молбата му да бъде разпитан по този начин ще бъде изпратена до главния прокурор в понеделник. Сотир Цацаров обаче напомни вчера, че очаква Сърбия да ни предаде банкера, така че това, което той има да каже на българските разследващи, ще го каже, когато се завърне в България.

"Аз, първо, не мога да разбера кой от всички, правещи изявления, е защитник, т.е. - има качество на защитник по смисъла на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). И второ, нека не правим прибързано коментари до момента, в който се произнесе сръбският съд", коментира главният прокурор.

Евтин внос удря българското мляко
в. Стандарт

Евтин внос ще постави пред ново изпитание българските ферми за производство на мляко след 1 април 2015 г. От тази дата отпадат квотите за производство на суровината в ЕС, които до този момент регулираха пазара в Общонстта. Прогнозите на специалисти са, че отпадането на млечните квоти ще доведе до поевтиняване на млякото заради по-големите количества, които ще бъдат произведени. У нас най-уязвими заради по-ниските цени ще са малките ферми, които са около 40 000, а в тях работят около 100 000 души.

Повечето от тези ферми работят в сивия сектор и загубите за хазната от тях само за миналата година се изчисляват на над 200 млн. лв. Но те са оставени да работят като вид социална политика, смятат от Института за пазарна икономика. Според експертите, в бъдеще за да продължи да съществува една ферма, всяка крава в нея ще трябва да дава поне 5 тона мляко годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още