IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 октомври

07:49 | 17.10.14 г.
Преглед на печата за 17 октомври

Очакванията на пазара: Одитът на КТБ ще покаже отрицателен капитал

В. Капитал Daily

Дни преди обявяването втората оценка на качеството на активите на затворената през юни Корпоративна търговска банка (КТБ) коментарите на пазара са, че одитът ще покаже отрицателен капитал, като очакваната дупка е за над 1 млрд. лв. Ако тези разчети се сбъднат, според Закона за кредитните институции БНБ задължително трябва да отнеме издадения лиценз на банката и да поиска обявяването й в несъстоятелност. Това не изключва продължаване на опитите за нейното оздравяване и рекапиталзиране, но съдейки от последната информация от централната банка, диалогът с представителя на акционерите - австрийския консултант EPIC, не напредва особено, като оттам не са доказали, че са осигурени нужните финансови средства за оздравяването на КТБ.

Очакванията са резултатите от одита да бъдат обявени в понеделник, 20 октомври. След това БНБ трябва да вземе решение какво ще се случи с КТБ. При продължаващ четири месеца специален надзор и блокирани средства на вложители вземането на бързо решение е повече от необходимо. До края на деня от БНБ не отговориха на 20 октомври ли ще бъдат обявени резултатите и кога централната банка ще има готово решение какво се прави с КТБ и дъщерната й ТБ "Виктория" (за нея тече търг за продажба на обособени части на портфейла й).

България е на път да се сдобие с 45-ото си висше училище

В. Сега

България е на път да се сдобие с 45-ото си висше училище. Частният колеж по икономика и администрация в Пловдив е получил положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация за преструктурирането му в специализирано висше училище по сигурност и икономика. Ако Народното събрание позволи преструктурирането, частното висше училище ще може да обучава и магистри. Направление "Национална сигурност" е изцяло ново за вуза, а от списъка с направления, по които ще се обучават студенти отпада досегашното направление туризъм, което бе с ниска акредитационна оценка - задоволителна.

Всеки четвърти българин се лишава от храна

В. Сега

Един на всеки четирима българи гладува, а на човек у нас се падат годишно по 100 кг изхвърлена храна. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова вчера по повод Световния ден на прехраната. "Ежегодно в ЕС се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността. Европейски данни сочат още, че около 100 кг храна на човек от населението се унищожава всяка година в България", коментира Миланова. Тя цитира данни на националната статистика, според които 1.5 млн. българи живеят на прага на бедността. "Наши изследвания показват, че когато човек разполага с толкова малък бюджет, първото нещо, от което спестява, са комунални услуги, а на второ място това е храната", обясни Миланова.

Над 20 работодатели от различни икономически сфери търсиха млада работна ръка

В. Стандарт

Над 20 работодатели от различни икономически сфери - търговия, производство на метални изделия, мебелно производство, туризъм, строителство, както и в сферата на услугите търсиха работна ръка на провелата се трудова борса за безработни до 29-годишна възраст в Добрич.

Очакванията на работодателите бяха да намерят млади хора, които са готови да се учат в практиката на занаят, като за това отначало получават заплащане в рамките на минимално определените за съответния бранш и професия прагове. Сред търсените кадри бяха зидаро-мазачи, кофражисти, заварчици, хора, които да работят в хранително-вкусовата промишленост, елмонтьори, шофьори. Бизнесът сподели, че трудно се намират подготвени кадри, както и такива, които искат да работят в реалната икономика. Наблюденията на работодателите показвали, че днес младите хора предпочитали да работят "на бюро".

Разходите по МиГ-29 - колкото за нова ексадрила

В. Стандарт

Разходите за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29 до края на жизнения им цикъл през 2029-а година са почти колкото тези за закупуването на новопроизведени западни многоцелеви бойни самолети, показват разчетите. Това заяви вчера командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев пред "Фокус". И обясни, че пред армията стоят "значителни проблеми", свързани с използването на остарялата съветска техника. По думите му колкото по-бързо придобием нови самолети, толкова по-добре. Генерал Радев бе категоричен, че не допуска възможност България да остане без изтребители.

Изградени са разсадници в помощ на опазването на застрашените растителни видове

В. Стандарт

С изпълнението на дейности по проекти, финансирани по приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.", се осигурява опазването и подобряването състоянието както на местообитанията на защитени от закона растения и животни, така и на самите видове. Използван подход в тази насока е създаването на разсадници в рамките на защитените територии. Изграждането им е необходимо в повечето случаи поради липсата на друг източник на генетичен и посадъчен материал извън защитената територия, в която се среща видът. Растителните видове, които се отглеждат в разсадниците са защитени видове по Закона за биологичното разнообразие и са включени в Червената книга на Р България.

Първият на Балканския полуостров специализиран разсадник-генетична банка в защитена територия се намира в Природен парк „Странджа". Той се изгражда със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г." и е на стойност малко над 600 хил. лв.

Пловдив става културна столица с 20 млн. лв.

В. Новинар

Пловдив ще получи 20 млн. лв. през следващите години, за да реализира програмата си, с която спечели състезанието за Европейска столица на културата през 2019 г. Общината бе уведомена за сумата чрез писмо от служебния министър на финансите Румен Порожанов, адресирано до кмета Иван Тотев. Парите ще се залагат в държавния бюджет на части за всяка от предстоящите години, а на по-късен етап ще се иска допълнително финансиране за регионални проекти, в които участват и други населени места.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още