IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 октомври

07:35 | 16.10.14 г.
Преглед на печата за 16 октомври

Украйна също има пръст в задаващата се газова криза
в.  Капитал Daily

"Години наред, Украйна използваше транзитния си монопол, за да се пазари с Русия за доставките на по-евтин газ, създавайки по този начин крехка среда за правене на бизнес и политика", пише Ки Конг Чьон в доклада си, публикуван от Европейския съвет по външна политика. Заявлението е леко изненадващо за западен тинк-танк, в момент, когато примирието между украинските сепаратисти и Киев е доста крехко и намесата на Москва в украинските дела продължава да е зле прикрита. Критиката към Украйна като че ли масово се избягва. Ето защо докладът с доста дълго име "Защо Европа трябва да подкрепи реформа на украинския газов пазар или да рискува прекъсване на доставките" е доста интересен.

В него ръководителят на Energy Policy Forum в University of Cambridge има една основна теза - че без да се промени поведението на Украйна в областта на газовата политика, страната ще продължава да бъде нестабилен партньор и това няма да премахне заплахата за Европа от прекъсвания на газа. Русия очевидно използва газа като външнополитическо оръжие, но Киев има също доста голяма вина за газовите кризи. Чьон отбелязва очевидния факт, че дори по време на Студената война, никога е нямало прекъсване на доставките, докато разприте между Русия и Украйна започват още през 1992 г.

ТЕЦ "Бобов дол" ще получи екоразрешително през февруари
в.  Капитал Daily

Най-рано в средата на февруари ТЕЦ "Бобов дол" ще получи комплексното разрешително, с което трети блок на централата ще може официално да бъде пуснат в експлоатация. Вчера Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) стартира процедурата за издаването му, което означава, че всички непълноти и несъответствия по него са отстранени и в четиримесечен срок разрешителното трябва да бъде издадено. Самата процедура предвижда цялата документация да бъде предоставена за обществен достъп в рамките на следващия месец.

Заявката за новото комплексно разрешително беше подадено от дружеството през април тази година. За целта дружеството трябваше да изгради екоинсталация, която да намали изпускането на серни диоксиди, замърсяващи въздуха. Според заместник изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов сероочистката вече е изградена, като в момента се дооборудва. По думите му тя трябва да бъде завършена напълно до 24 декември.

Фалшиви данни разклатиха енергийния борд
в.  Сега

Третото заседание на енергийния борд, насрочено за днес, се провали заради спорни точки от дневния ред. Нов опит ще има идната седмица. На днешното си заседание бордът трябваше да обсъди резултатите от работата на групата по електроенергетика и да разгледа промените, свързани с работата в енергийния регулатор. По информация на в. "Сега" работната група се е събрала във вторник, за да обсъди анализ, свързан с НЕК, но дискусията се провалила, защото данните били смущаващо непълни и неточни.

Икономическото министерство обещало да поиска отлагане на сбирката на борда до изчистване на "неточностите". Според пресслужбата на Министерския съвет обаче причината за отлагането е друга - не били готови предложенията за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат занапред членовете на ДКЕВР да се избират не от правителството, а от Народното събрание, така че да са по-независими.

Само 7 области в ЕС са "по-възрастни" от Видин
в.  Сега

Видин е сред областите в ЕС с най-голям дял на възрастните хора, показват последни данни на Евростат. Според най-новото изследване на европейската статистика в нашата северозападна област хората на и над 65 са 26% от общото население. Според статистиката само в седем други области в Евросъюза делът на възрастните хора е по-голям. Най-много хора над 65 години има в португалския район Пинял Интериор Сул (32.4%) и в гръцкия Евритания - 32.2 на сто от населението. Области в Дания, Франция, Италия, Испания и Белгия също са "по-възрастни" от Видин, но с много малко.

Проучването дава картина и за европейските области с най-младо население. Тук от нашата страна е изтъкната Сливенска област, където делът на населението под 15 г. е 17.6 на сто, и Бургаска, където младите са 15 на сто от населението.

Армията ще получи от САЩ техника за над 15 млн. долара
в.  Сега

Нови десет бронирани машини "Командо-селект" ще получи българската армия от щатската компания Textron. Цената им е 15.28 млн. долара и се изпълнява по програмата за задгранични военни доставки (Foreign Military Sales), съобщиха от фирмата. Доставките ще започнат през първото тримесечие на 2015 г. и се очаква всички дейности по договора да приключат до 30 юни 2015 г. Машините ще бъдат доставени с целия нужен софтуер и техническа помощ. До този момент България е получила седем бронирани машини от същата компания.

Бронираните машини "Командо" са с 30% по-голяма защита срещу взривове и мини от предшествениците си "Гардиън-М117". На тях може да се вози десант от 4-ма души с основна задача патрулиране, охрана и конвоиране на военни колони и товари. Оборудвани са със средства за разузнаване и системи срещу химически и биологични оръжия. На две от машините са монтирани специални терминали, на които може да се получава разузнавателна информация за бойната обстановка от пилотирани и безпилотни самолети.

Пада банковата тайна в Европа
в.  Стандарт

"Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широка форма", каза еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета. Министрите на финансите на страните от ЕС се договориха от 2017 г. редовно да обменят информация за притежателите на банкови сметки с цел да се противопоставят на укриването на данъци, предаде ДПА. Европейските правителства оценяват на 1 трилион евро годишно загубите си от укриване на данъци. Автоматичният обмен на банкови данни означава, че ако гражданин на една страна от ЕС открие сметки в банка на територията на друга държава от общността, данъчните власти на страната му автоматично ще бъдат уведомени за това. Ще бъдат съобщавани и данни за натрупаните лихви по влоговете.

Шемета приветства готовността на Швейцария да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация. До края на годината такива споразумения ще бъдат сключени с Лихтенщайн, Андора и още няколко страни, съобщи еврокомисарят. Битката срещу укриването на данъци стана международна кауза, а 28-те страни членки на ЕС положиха усилия да затворят "вратичките" в законодателството и да проправят пътя към смекчаване на банковата тайна, коментира ДПА.

Пенсионните фондове по-изгодни от влогове
в.  Стандарт

Доходността на натрупаните пари за старини в частните пенсионни фондове е доста по-голяма от лихвите по банковите влогове. Средната годишна доходност на универсалните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват работещите граждани, е 5,59%, сочат данните на КФН. Доходността при различните фондове варира между 3,27% и 6,93%. Като повечето от фондовете отчитат доходност близка, и дори над 6%. В същото време средната лихва по банковите влогове за последните 12 месеца е около 4,4%.

Още по-висока доходност отчитат доброволните пенсионни фондове, в които гражданите се осигуряват по желание за трета пенсия. При тях средната доходност е 7,08%. Но при различните компании се движи между 3,69% и 11,74%.

Фалират мандри заради ембаргото на Русия
в.  Стандарт

Руското ембарго за внос на редица храни от ЕС удря българските мандри. Родни производители алармират, че заради забраната на Москва голяма част от европейските производители ще потърсят алтернативни пазари. Един от тези пазари е българският, където те ще предпочетат да предложат стоката си на ниска цена, вместо да я изхвърлят, коментираха представители на родни мандри. "Считаме, че е необходимо да се предприемат действия, за да не стане България пазар на европейски млечни продукти, а нашите, които са полезни, с високо качество и с традиционен вкус, да бъдат изместени", каза шефът на "Ел Би Булгарикум" Васил Зографов.

Компанията и членовете на Асоциацията на млекопреработвателите в България настояват за въвеждане на защита по отношение на традиционните български млечни продукти, предлагани на родния пазар. Те искат да има контрол и върху европейската стока. Да се следи за съдържанието на растителни мазнини и спазването на технологичните изисквания при производството й. За да насърчат потребителите да избират родното, браншът заедно с БНТ2 започват инициатива "Купувам българско".

Смяната на етикетите стряска детските кухни
в.  Новинар

Смяната на етикетите, която ще влезе в сила от 13 декември за всички видове храни, стресна детските кухни, съобщи БНР. Новите етикети върху детските бурканчета са част от европейски регламент за етикетирането на храните, който урежда как трябва да изглежда един етикет и каква информация трябва да носи. Той засяга всички видове храни, включително и тези, които се предлагат от заведенията за обществено хранене и кетъринг фирмите.
По новия стандарт те трябва да показват какви съставки съдържа храната, има ли вещества, които предизвикват алергии, нетното съдържание на храната, при какви условия трябва да се съхранява самото бурканче и колко часа е годността му, търговското наименование, адреса и обявяване на хранителната стойност и калоричната стойност на хранителния продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още