IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет обмисля хуманитарна помощ за Украйна

Тя ще е в размер на около 100 000 лв. и ще се преведе на Международния червен кръст

19:43 | 11.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служебният кабинет  обмисля хуманитарна помощ за Украйна

Служебното правителство възнамерява да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна. Предложението е на външния министър Даниел Митов и предстои да бъде разгледано от Министерския съвет, съобщи БНР.

Проектът за постановление предвижда помощта от българския бюджет да се преведе на Украйна като вноска чрез Международния комитет на Червения кръст. В мотивите се казва, че отпускането на хуманитарната помощ от почти 100 000 български лева е свидетелство за нашата последователна политика по отношение на Украйна и проява на солидарност и съпричастност със съдбата на хилядите украински граждани в тази изключително тежка ситуация.

В аргументите на Външно министерство се посочва и че от настъпването на кризата в Украйна в началото на тази година, България не е предоставяла хуманитарна помощ на двустранна основа и чрез международните хуманитарни организации на ООН за разлика от други страни-членки на Евросъюза, които вече са обявили и парични суми.

По данни на Европейската комисия 5 100 000 украинци са засегнати от създалата се в резултат на въоръжения конфликт хуманитарна криза в Украйна, се казва още в проекта за постановление на кабинета.

В него е записано и че бързо нарастват нуждите на страната от допълнителни хуманитарни помощи с оглед на приближаващия зимен сезон. „Спешно е необходимо осигуряването на подслон, храна, вода, санитарни материали, медицински грижи, електричество, одеала за зимата и обезпечаване на учебната година за децата”, са другите мотиви за помощта.

Още подобни новини за България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
to66e
преди 9 години
А със 100 000лв колко строителни материали можеха да купят за пострадалите от наводненията?? Жалки ***......!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
ABBA
преди 9 години
Как използват всеки лев да бършат лайтана на американците! Няма да са за Домбас ил Луганск нали? Sic!!!!И Б Р И К Ч И - лица подмиващи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още