IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията и преките инвестиции приковават вниманието през седмицата

Започват преговорите за сформиране на нов кабинет

08:05 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията и преките инвестиции приковават вниманието през седмицата

Окончателните изборни резултати на Централната избирателна комисия показаха, че ГЕРБ получава 84 мандата в следващия парламент, БСП взима 39 мандата, а ДПС – 38 мандата. Реформаторският блок ще разполага с 23, Патриотичният фронт – с 19, ББЦ – с 15, докато „Атака“ и АБВ получават по 11 мандата.

От днес започват преговорите за сформиране на нов кабинет. Лидерът на Бойко Борисов се обяви за „коалиция със споделена отговорност“ и без ДПС в управлението. От своя страна, един от потенциалните коалиционни партньори на ГЕРБ – Реформаторският блок, се обяви „за“ коалиционен кабинет на ГЕРБ, но с четири условия. БСП също обмисля евентуалното управление с ГЕРБ.

По непотвърдена информация срещата на лидерите на партиите при президента Росен Плевнелиев може би ще се проведе на 15 октомври.

Така оформянето на 43-тото Народно събрание може да се случи съвсем скоро, но това ще разберем по-късно през седмицата. Освен политическата обстановка през настоящите пет работни дни ще следим и по-важните макроикономически и корпоративни новини, по-важните от които са:

За понеделник (13 октомври) е насрочено общото събрание на облигационерите на Алфа финанс холдинг АД.

Във вторник (14 октомври) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за инфлацията през септември.

Българска народна банка (БНБ) ще оповести данни за състоянието на платежния баланс и преките инвестициите през август. Последните данни показват, че текущата сметка остава положителна през юли, нараствайки за трети пореден месец.

Положителният баланс на услугите и нетните трансфери от българите, живеещи в чужбина, оказват най-сериозна подкрепа за баланса на текущата сметка. От друга страна преките инвестиции през юли възлизат на 74 млн. евро спрямо 246 млн. евро преди година.

На този ден ще се съберат акционерите на Костенец-ХХИ АД.

В сряда (15 октомври) НСИ ще представи окончателни данни за 2012 г. и предварителни данни за 2013 г., касаещи икономическите сметки за селското стопанство, както и окончателни данни за 2012 г. относно регионалните икономически сметки за селското стопанство.

Освен това НСИ ще изнесе предварителна информация за научноизследователската и развойна дейност (НИРД) през 2013 г.

15 октомври е датата на аукциона за неизползваните права на Спиди АД. Този ден са избрали акционерите на Слънце Стара Загора-табак АД, за да проведат своето общо събрание

За четвъртък (16 октомври) няма предвидени събития.

В петък (17 октомври) БНБ ще представи редовното си месечно издание „Информационен бюлетин“. Публикацията съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

Националната статистика ще оповести и данни, касаещаи системата на здравни сметки за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още