IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоизбрани депутати се отказаха да влизат в парламента

Ангел Джамбазки предпочете Брюксел

12:25 | 09.10.14 г. 1
Новоизбрани депутати се отказаха да влизат в парламента

Депутати, избрани случайно от избирателите, защото номерът на преференцията съвпада с номера на партията от бюлетината, се отказват доброволно от парламента със заявление до ЦИК, съобщи Dnes.bg.

На евроизборите нашумя случаят с феномена 15/15 – така медиите кръстиха Момчил Неков, който замина в Брюксел, тъй като номерът на левицата, която го издигна бе 15, а той бе 15-ти в листата и много избиратели зачертаха и двете цифри.

Сега заради преференциалното гласуване също се получи така, че много от избирателите са се презастраховали и са зачеркнали номера на партията и в полето за преференции. Така кандидатите със съвпадение на номерата са получили силен преференциален вот и от дъното на листите те са се качили на избираеми позиции.

Няколко избрани на този принцип вече се отказват да влязат в НС, вероятно в резултат на партийната дисциплина.

Трима от отказалите се са избрани по схемата 9/9 от ГЕРБ, а един по системата – 18/18 от ДПС. На тези избори ГЕРБ бяха с номер 9, а ДПС с номер 18.

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи вчера кандидата 9/9 от плевенската листа на ГЕРБ Дочко Дочев. Той беше избран за депутат, след като се качи от девета на втора позиция, но подаде заявление за отказ от парламента. Късно снощи ЦИК публикува нови решения. Тя заличи кандидатите 9/9 Петко Ненов от сливенската листа на ГЕРБ и Стилиян Митев от листата на партията в Добрич.

Алеко Атанасов, който бе номер 18 в листата на ДПС във Варна, също подаде заявление да бъде заличен и ЦИК е одобрила искането му.

От решенията на комисията става ясно и че Ангел Джамбазки от ВМРО също се отказва от парламента, въпреки че е избран за депутат от два района – София и Благоевград. Джамбазки е евродепутат и е предпочел да остане в Брюксел.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ахахахахаааа! С такива избиратели майна, ТОЛКОЗ!Начи сметай кви хора избират, щом бъркат преференцията с бюлетинатаA това, че тия интегрални чаршафи са неква пародия, друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още