И тази есен българите ще имат шанс да намерят работа в Австрия, Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Чехия, Словения и Полша, съобщи БТА.
Един от основните акценти на предстоящата информационно-трудова борса "Европейски ден на труда" е търсенето на професионалисти, желаещи да работят в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, като в зимните курорти на Австрия и Германия се предлагат атрактивни условия и заплащане.
На тазгодишната борса хит се очаква да е предложението за професионални готвачи с английски език за Великобритания.
"Възможностите не се изчерпват с публикуваните оферти. От опит знаем, че появят ли се качествени кандидати, всички биват наемани", обясни Елена Видинска, главен експерт в Агенцията по заетостта.
Тази зима близо 150 000 българи, заети през летния туристически сезон, остават без работа, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.
През лятото в туризма са заети средно около 250 000 души, от които близо 65 000 човека продължават работа в зимните ни курорти, както и в балнео, СПА и други хотели, а на около 35-40 000 души работодателите плащат целогодишно, въпреки че местата за настаняване и хранене не работят през зимата, а останалите разчитат на социални помощи, отбеляза Драганов.
На трудовата борса в Бургас атрактивни възможности за работа ще се предлагат и в други сектори освен в туризма. Холандия търси различни специалисти: техници и инженери в корабостроенето, заварчици, инженерни и технически кадри, ИТ специалисти, химици, фрезисти. В Германия се предлагат възможности и за електротехници, мотокаристи, фрезисти, специалисти по мехатроника и други. От Чехия търсят сезонни работници за бране на ябълки и круши и за изработка на новогодишни украси.
EURES Италия пък предлага работа за научни работници - приложни математици или инженери с научна степен с английски език. Българите, владеещи добре чужди езици имат възможност да намерят работа и в България като сътрудници за техническа и софтуерна поддръжка в колцентрове.
Борсата ще се състои на 10 октомври в Бургас, съобщиха от Агенцията по заетостта, която като член на мрежата "Европейски услуги за заетост" (EURES) организира инициативата.
По думите на главния експерт в Агенцията по заетостта Елена Видинска над 100 души са започнали работа след миналогодишната трудова борса. От агенцията отчитат като успешни последните три борси, състояли се последователно от 2011 г. във Варна и Бургас. Борсите са били ориентирани предимно към туристическия сектор и по традиция най-много са офертите от Германия и Австрия.
Тази година и Великобритания предлага възможности за работа на готвачи. Заплатите варират според професията и трудовия опит. Например в сферата на туризма са над 1000 евро, като за Германия те варират от 1300 до 2000 евро бруто, за Австрия - от 1300 евро за камериерка нетна заплата до 2600 евро за опитен готвач.
Заплатата за мениджърска позиция в туризма в България може да достигне до 6000 лева; шеф готвачът получава до 1350 лева.
По данни на туристическия бизнес средната заплата в туризма в България е около 570 лева, като има практика работодателите да поемат всички допълнителни разходи, свързани с настаняване, изхранване, обличане, застраховки и транспорт.
Разликата в заплащането е голяма - според позициите - от 400 до 900 лева за среден клас, без да се включва и мениджърският. По разбивки: между 350 и 750 лева получава обслужващият персонал в ресторантите до ниво сервитьор; салонните управители, управителите, шефовете на рецепция, помощникът на главния готвач, главният готвач - получават между 750 и 1350 лева, а мениджърските позиции започват от 1350 лева и могат да достигнат до 6000 лева, каза Румен Драганов.
Европейските работодатели, участващи в борсата, изискват от кандидатите задължително сертификат за завършено образование и добита квалификация. Обикновено се търсят хора поне с една - две години стаж в професията. Задължително е и владеенето на немски и английски езици. Има позиции, за които предимство е ползването и на двата езика.
Чуждестранните работодатели намират българските кандидати за качествени работници.
Интервютата се правят по време на борсата. Миналата година всеки един щанд е бил посетен средно от 270 души. Подадените около 900 автобиографии показват, че кандидатите идват добре подготвени и търсят работа в различни държави.
Професионалисти от черноморските ни градове са сред основните желаещи да намерят работа през зимния сезон в чужбина, но има кандидати от цялата страна. Това са сравнително млади хора - под 40 години.
преди 10 години Така е, но когато някой наддаде глас за повишение на доходите на домакинствата, веднага е дамгосван като социалист. Нашите новоизлюпени "бизнесмени", сами си режат клона на който висят, но от алчност и липса на познания и интелект докато го осъзнаят вече ще са вън от пазара. :)))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Корман Исмаилов, казва че прехода ще приключи след 20 години. Но тогава българите ще са малцинство. Но наистина ПРЕХОД ТАЯ ДУМА ПРЕХОД - произлиза от странстванията на Моисей и народа му 40 години в пустинята. НЕ Е СЛУЧАЙНА ТАЯ ДУМА - \"ПРЕХОД\"!? ==== ...... но няма да стигнем стандарта на демократичните страни, ако минималната заплата не е 30% от БВП на зает, а масовата заплата да не е като сега 400 лева - а да е 40% от БВП на зает. А социалната защита да е 40% от БВП на глава. И ПРИ ТАКОВА ПОТРЕБЛЕНИЕ, ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПРОИЗВОДСТВО ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ДО МАКСИМУМ. хората ще взимат кредити, за по-добър живот и потребление, но заплатите ще следват кредитите като вълна сърф. И ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ, НО РАБОТНИК В ПЕКАРНА СЕГА ВЗИМА 10 СТОТИНК отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ, НО РАБОТНИК В ПЕКАРНА СЕГА ВЗИМА 10 СТОТИНКИ НА ХЛЯБ, И КОГАТО ВЗИМА 30 СТОТИНКИ, ТОГАВА ХЛЯБЪТ ЩЕ СЕ ПОКАЧИ С 20 СТОТИНКИ, И ДДС 4 СТОТИНКИ, ОБЩО 24 СТОТИНКИ ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА, НО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ДОХОД 300% ПО ГОЛЯМ. И ПОНЕЖЕ ПЕЧАЛБАТА НА ИНВЕСТИТОРА В ПЕКАРНАТА МОЖЕ ДА НЕ СКОЧИ ЧРЕЗ УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ХЛЯБ, НО ТОЙ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОДАВА И ТОРТИ - ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ПАРИ В НАСЕЛЕНИЕТО. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Добра инициатива, но прави впечатление, че от предложените позиции няма много за високо квалифициран персонал; в същото време има изискване за владеене на поне два чужди езика. Като цяло е добра възможност и най-вече за сезонните работници, свързани с ресторантьорство и хотелиерство. Дано в идните години да има и по-голямо разнообразие на предлаганите позиции. отговор Сигнализирай за неуместен коментар