IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 октомври

07:57 | 08.10.14 г.
Преглед на печата за 8 октомври

Най-големите компании за машини и оборудване: На колелата на растежа

В. Капитал Daily

Секторът за машини и оборудване от години е най-динамично развиващата се производствена индустрия в България. Браншът остава един от основните износители, което се доказва и от приходите за 2013 г. в секторната класация на "Капитал 100". Общите продажби на първите 50 компании в класацията са 5.17 млрд. лв., с 12.3% повече от 2012 г.

Средните приходи също се качват. На фона на другите сектори растежът в машиностроенето е сред добрите изключения. И докато през 2012 г. половината от компаниите отчитаха растеж на продажбите, а другата - спад, сега приходите на 32 от топ 50 са нагоре.

За поредна година водещите две производствени групи остават непроменени - "Идеал Стандарт - Видима" и "Либхер –Хаусгерете Марица". Групата от Севлиево завърши 2013 г. с приходи от 376 млн. лв., което е лек спад спрямо предишната година. През последните години поделението на швейцарската група Liebherr в пловдивското село Радиново увеличи значително производството на хладилници, като инвестира в разширяване на базата си. Расте и персоналът, като в момента в компанията работят около 1700 души.

Инвеститорите вдигнаха лихвите за държавата

В. Капитал Daily

Резултатът от изборите доведе до влошаване на условията, при които държавата набира финансиране от вътрешния пазар. На проведения в понеделник аукцион за 5-годишни ДЦК за 55 млн. лв. бе постигната висока доходност от 2.42% при слаб интерес от страна на инвеститорите с презаписване на емисията от едва 1.26 пъти. Анализатори тълкуват това като сигнал, че предстоящото набиране на ресурс до края на годината ще е трудно и неизгодно за данъкоплатците.

Прогнозите са, че се случва най-лошият сценарий за държавата, при който се формира дългосрочен тренд на покачване на доходността по държавните ценни книжа, което ще доведе и до по-високи лихви по банковите кредити за бизнеса и населението.

"Перспективата за трайна политическа нестабилност и надвисналият огромен нов дълг над местния пазар правят участниците изключително нервни и предпазливи. Започва да се материализира сценарият, при който за държавата е трудно да се финансира за такава голяма сума на приемлива и поносима за нея цена", коментира банков дилър.

Емигрантите изпращат у нас 2.3 млрд. лв. годишно

В. Сега

Над 2.3 млрд. лв., или 1.5 млрд. долара, годишно изпращат българите, които живеят постоянно в чужбина, на свои близки и роднини в страната. Това са данни на Световната банка, а според някои емпирични проучвания за 2013 г. сумата е достигнала 3.4 млрд. лева, съобщи д-р Ирена Зарева от Института за икономически изследвания при БАН по време на международен икономически форум в София, организиран от института. Така за пореден път сънародниците ни в чужбина се оказват най-големият инвеститор у нас. Траншовете на работещите зад граница са с около 1 млрд. лева повече от всички преки чуждестранни инвестиции, влезли в страната ни през 2013 г.

Неподготвени избиратели качиха двойно броя на недействителните бюлетини

В. Сега

Неподготвеността на избирателите за по-сложната интегрална бюлетина, с която се гласува този път едновременно за партия и кандидат, стана повод за печален рекорд - двоен ръст на недействителните бюлетини на този парламентарен вот в сравнение с предните два. Това става ясно от справка на "Сега" в протоколите на районните избирателни комисии, качени на сайта на ЦИК. Невалидните гласове на тези избори са около 206 хиляди. На вота за депутати през 2013 г. бяха 90 047, а през 2009 - 97 387.

Протоколите показват, че над 90 на сто от недействителните бюлетини сега са такива, в които избирателите не са посочили партия или коалиция, задраскали са повече от една от тях или пък са попълнили само кръгче с преференция. Информирането на българите за това как да попълнят правилно бюлетината по закон е задължение на ЦИК. Но кампанията се оказа недостатъчна или почти нулева.

БСП стяга редиците с чистки в апарата по места

В. Сега

Червени чистки на партийния апарат по места обмисля ръководството на БСП след краха на изборите в неделя. Най-вероятно подмяна на кадрите ще тръгне от регионите, където партията е трета и четвърта политическа сила. Сред тях са Бургас, където социалистите са се наредили на четвърто място, в Благоевград, Кърджали, Разград, Добрич и други места е трета. Това отстъпление е било отчетено като изключително тревожно и общият извод на ръководството е, че партийните структури по места не работят, научи "Сега" от участници в заседанието на Изпълнителното бюро.

Свиха марката Реформатори

В. Стандарт

Оказа се, че марката е регистрирана в Патентното ведомство от човек на Меглена Кунева зад гърба на ръководството на коалицията. Настимир Ананиев, който беше и кандидат-депутат, си призна вчера за соловата акция.

"Целта е да защитя името на РБ, за да не бъде запазено от някой друг, например ББЦ или "Атака", оправда се той.
Действието му няма да има правни последици, но създава напрежение в коалицията, реагира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Във Фейсбук тръгнаха взаимни обвинения сред реформаторите, че се прави опит името на блока да бъде присвоено при евентуално разцепление в парламента. "Няма опасност от това, защото искането на Ананиев се отнася само за търговски и рекламни дейности", успокои духовете Кънев.

Експерти: Светът да мине на 4-дневна работна седмица

В. Новинар

Международната организация на труда (МОТ) предлага работната седмица по света да се намали от 5 дни на 4 дни, тъй като това ще се отрази добре не само на служителите, но и на бизнеса, икономиката и околната среда.
Експертите на организацията смятат, че по-малкото работни часове ще увеличат производителността на труда, ще намалят отсъствията на служителите по болест и ще редуцират въглеродния отпечатък. Те посочват петте най-значими причини за скъсяване на работната седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още