IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще търси правителство с премиер Бойко Борисов*

От партията декларират, че ще върнат мандата при неуспешни преговори

09:35 | 06.10.14 г. 4
ГЕРБ ще търси правителство с премиер Бойко Борисов*

Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Това каза Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.

Цветанов заяви, че държавата се нуждае от стабилност, стабилно управление, стабилни институции. “Днес в 11.00 часа ще направим заседание на Изпълнителната комисията, на която ще присъстват всички членове на комисията, и ще можем да обсъдим възможните варианти и да започнем съответните консултации, за да имаме по-бързо решение”, допълни още той.

По думите му ГЕРБ си представя управлението не като самоцел, а като възможност за реализация на идеи, управленски намерения.

Цветанов определи ситуацията на Реформаторския блок като неблагоприятна. „Видях несъответствие в поведението и разминавания в позициите, които са заемали в последните 2-3 месеца“, поясни той. По думите му сегашната ситуация изисква от РБ да участват в управлението и по този начин да оправдаят очакванията на избирателите си.

Зам.-председателят на ГЕРБ определи евентуална коалиция с ДПС като невъзможна, а с БСП – като „почти невъзможна“.

Цветанов заяви, че по-голямото зло ще е, ако има нови избори, защото и тогава щяло да има подобни резултати и отново ще се наложи да има коалиционно правителство.

"Категорично заявяваме, че ще работим за постигането на един възможен път за България и това е европейският, да можем да се възползваме от европейските солидарности. А това са единствените, гарантирани, реални свежи пари, които могат да стигнат в държавата, които да подкрепят секторните политики”, каза още Цветан Цветанов.

Лиляна Павлова, която влиза от листата на ГЕРБ в Народното събрание, заяви, че ГЕРБ ще върне мандата, ако разговорите с останалите партии не са успешни. Пред БНР тя обясни, на пред ГЕРБ няма избор, ако всички от влезлите в НС дойдат и поставят своите условия.

По предварителни резултати в новото 43-то Народно събрание влизат 8 партии. "Един не иска това, друг онова, всъщност никой не мисли за държавата. Нека да видим дали разумът ще надделее", обясни тя.

Павлова заяви, че в момента не се обсъжда хипотезата Бойко Борисов да не е премиер. Тя е категорична, че той е лидер на партията с най-голям резултат и най-нормално е той да бъде министър-председател и друг дебат по тази тема в момента не може да се прави. Павлова уточни, че по време на предизборната кампания ясно е отправяно посланието, че гласуването за ГЕРБ означава подкрепа за Бойко Борисов като премиер.

За условията, поставяни от „Реформаторския блок“ за евентуална коалиция с ГЕРБ, тя смята, че е крайно некоректно някой, който е получил 7%, да поставя условия на партията, която за пореден път получава най-голямото доверие.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ коментира, че логичният партньор на ГЕРБ е Реформаторският блок. „ГЕРБ не иска да следва модела "Орешарски", нормално е нашият лидер да оглави правителството и да прави политиката, която да следваме", заяви Бъчварова пред Нова телевизия.

"Ние сме в една нова политическа ситуация. Оттук нататък няма решение, което може да бъде взето без участието на ГЕРБ", заяви тя.

Бъчварова уточни, че докато партията не получи мандата за съставяне на правителство, разговорите ще бъдат неформални, но ясни и без скрити договорки.

"Според мен трябва да търсим подкрепа за нашата дясноцентристка програма. Ще обявим нашите основни приоритети и позиции, от които не можем да отстъпим. След това ще се опитаме да потърсим подкрепа за основните ни политически тези и на каква цена можем да я получим", коментира още тя.

"Може да се търси подкрепа и от Патриотичния фронт, те обаче не могат да приемат партията на Касим Дал, която участва в Реформаторския блок. Поне това бяха думите на Ангел Джамбазки снощи", допълни Бъчварова.

Тя бе категорична, че ГЕРБ няма да управлява с ДПС и България без цензура, а БСП е основният им политически опонент, с когото имат непреодолими различия в области като данъчната и енергийната политика.

Още новини четете в Dnes.bg

Новината е актуализирана в 10.45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Ako си останал в ТАЗИ республика .... ще има супичКА и за тебе !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
Този път герб ще издуха супата ЯКО! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
ББ в политиката е трагедия за България. От 2009 година страната е в непрекъснат упадък и един от главните виновници е този самовлюбен в себе си човек, който е играчка в ръцете на вътрешните олигарси и външните недоброжелатели на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още