IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС наваксва изоставането от БСП при обработени 65% от протоколите

Движението взима 48% от гласовете в чужбина, става ясно от 87% от обработените резултати зад граница

07:50 | 06.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С идването на първите резултати от чужбина и преброяването на нова част от гласовете разликата между БСП и ДПС се топи все повече.

Все още на второ място е БСП Лява България с 15,312%, но третата политическа сила ДПС топи достанцията и засега има 15,166 %, предаде БНТ, позовавайки се на последните данни на ЦИК при обработени над 65% от протоколите. ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори с 32,66% засега.

В парламента влизат още Реформаторският блок с 8,347%, коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" със 7,352%, КП "България без цензура" с 5,672%, "Атака" с 4,687% и коалиция АБВ с 4,243%.

Движение 21 и Глас Народен събират съответно 1,18% и 1,10% и по този начин засега ще имат право на държавна субсидия.

Според 87% от обработените резултати в чужбина около 48% от българите зад граници са гласували за ДПС, 25% – за ГЕРБ и 10 на сто за Реформаторския блок.

Окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени от Централната избирателна комисия най-късно на 9 октомври, а имената на новите депутати ще бъдат оповестени на 12 октомври.

Така общо 8 формации (три партии и пет коалиции) ще влязат по всяка вероятност в следващото Народно събрание и ще го направят най-пъстрия парламент от началото на прехода у нас.

По-важният въпрос е обаче е дали ще бъде сформиран стабилен кабинет и кои партии и коалиции ще участват в него, или ще го подкрепят. Късно в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова политическите лидери да се смирят, да изчакат окончателните резултати и след това заедно да помислят какво да правят. Според лидера на ГЕРБ най-тежкият сценарий е нови избори преди Коледа.

Готовност за диалог обаче заявиха от Реформаторския блок и от ДПС, На въпрос дали от БСП биха подкрепили кабинет на ГЕРБ, председателят Михаил Миков отговори, че БСП няма такава покана. Соцлидерът обаче заяви, че партията ще се радва да подкрепя политики, в които присъстват основни въпроси от предизборната й платформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Както казах преди няколко месеца ДПС ще бъде втора политическа сила, а след години и първа.Глупав народ сме българите - плащаме на ромите да се раждат, плащаме им тока, плащаме им социални помощи и след това те избират кой ще ни управлява.Трябват промени в социалната политика и стратегия за развитие на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още