IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Василев: Основните играчи трябва да се разберат за реформите

Необходимо e да се търси спешно решение на въпроса за управлението на държавата, смята енергийният експерт

22:26 | 05.10.14 г. 1
И. Василев: Основните играчи трябва да се разберат за реформите

В момента е необходимо минимално разбирателство между основните играчи, за да бъдат реализирани належащите реформи. Така енергийният експерт Илиян Василев коментира предварителните резултати от изборите пред телевизия Bulgaria On Air. 

Той посочи, че дори сега две или три партии да съставят програмно правителство, проблемът е, че правенето на реформи изсмуква енергия и ресурс от този, който ги прави.

„Сега всеки се радва, че този, който активно трябва да прави реформите, е много уязвим“, коментира експертът. Той посочи, че трябва да се търси спешно решение на въпроса за управлението и партиите не разполагат с лукса да могат се бавят.

Проблемите са толкова големи, че политическите щампи в момента не са приложими, заяви Василев и призова политиците „никога да не казват никога“, по повод първите изявления на лидерите на политически сили дали и с кого ще се коалират.

По повод сегашната политическа ситуация Илиян Василев заяви, че моделът на прехода се разпада и наблюдаваме борба между отломките на този преход, които се опитват да се възпроизведат във властта, вместо да правят реформи.

„Всички партии си имат своята олигархия, кръгове и обръчи. Поради тази причина нито една от тях не реализира политическото в себе си – стратегии и визии, а всичко се прави, за да се преразпредели някакъв ресурс“, коментира още експертът.

Той препоръча всеки, който днес каже, че е спечелил изборите, „сериозно да се погледна в огледалото“. Като спешен за решаване проблем Василев посочи казуса с КТБ, а по думите му въпросите са системни и не са свързани само с поставената под надзор банка.

„Проблемът е изключително политически, одиторите няма да дадат готово решение“, коментира Илиян Василев.
Решаването на голяма част от българските проблеми ще стане, като ограничим изтичането на ресурс навън, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Типичен представител на олигархическите структури около в-к "Капитал", позициониращ се ту като дипломат-посланик, ту като "енергиен експерт", скоро може и в нова роля, стига да има келепир. В момента се опитва да пркара идеята за златния палец на т.нар. ПФ като притурка към коалиция ГЕРБ-РБ. Т'ва разбира се в случай, че далаверата с ДПС, тъй успешно развита последните 3 месеца, не се продължи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още