IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Антоний Гълъбов: Новото Народно събрание няма да има пълен мандат

Очевидно е нужно да се състави правителство на малцинството, смята политологът

21:06 | 05.10.14 г.
Антоний Гълъбов: Новото Народно събрание няма да има пълен мандат

Очевидно е, че новото Народно събрание няма да има пълен мандат. Така коментира предварителните резултати от изборите преподавателят по политически науки в Нов български университет Антоний Гълъбов пред телевизия Bulgaria On Air.

"Политическата система е в много тежка криза и резултатите показват дълбока фрагментация на политическото пространство", заяви Гълъбов. 

Той призова политиците да поемат отговорност за съставянето на работещо мнозинство и правителство, което ще управлява с ограничен мандат.

Антоний Гълъбов посочи като сериозен проблем устойчивата тенденция на спад в избирателната активност всяка година.

„Очевидно е нужно да се състави правителство на малцинството. Големият въпрос е доколко ГЕРБ са готови да управляват в коалиции“, каза той.

Според него в момента изглежда възможно да се уговори подкрепа, която да е свързана не с управлението в изпълнителната власт, а с изпълнението на определена програма. ДПС би могло да подкрепи управляващо малцинство, смята експертът.

Като цяло резултатите от вота са нормални предвид фрагментираното общество, коментира още той. „Оттук нататък огромното предизвикателство е за политиците, за да нямаме отново избори напролет“, смята политологът.

Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията определи ситуацията като неясна.

Той посочи като проблем, че не е преодоляна враждебността между основните играчи и постоянно различни партии заявяват, че няма да се коалират с други.

Безлов коментира и спешните задачи пред следващото НС - решаването на ситуацията с КТБ и предложената актуализация на бюджета, при която се предлага теглене на нов заем, за да бъдат изплатени средствата на вложителите с гарантирани депозити в поставената под надзор банка.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още