IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

133 жалби са постъпили в ЦИК

Повечето от тях са за агитация в изборния ден

17:20 | 05.10.14 г.
133 жалби са постъпили в ЦИК

Общо 133 жалби и сигнали са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) до този момент, съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев. 

28 са за агитация в изборния ден, а 11 – за обявяване на социологически проучвания, каза Андреев, цитиран от "Фокус".

Андреев припомни, че при незаконна агитация от страна на медиите в изборния ден за първо нарушение санкцията е до 5 хил. лева, а при повторно е до 10 хил. лева.

По думите му има и жалби, свързани с действия на секционните комисии, като по-съществените са свързани с ограничаването на правото на студентите да гласуват.

Както е известно, Централната избирателна комисия реши студентите да бъдат допускани да гласуват, когато носят студентска книжка или уверение за записан зимен семестър.

По думите на Андреев общо 11 сигнала са постъпили до този момент в ЦИК във връзка с гласуването в чужбина. Част от тях са от Атина, където секционната комисия не е допуснала представители на една политическа сила да присъстват в изборното помещение.

"Другите сигнали са за попълване на декларации извън изборното помещение в секции в Турция. Това не представлява нарушение на Изборния кодекс, тъй като избирателят може да носи декларацията със себе си. Той не е задължен да я попълва пред комисията”, уточни Андреев.

От МВР съобщиха по-рано днес, че към 14 часа са получили 152 сигнала за нарушения на изборите. Сигналите са предоставени на съответните областни дирекции за проверки.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още