IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 октомври

07:37 | 03.10.14 г.
Преглед на печата за 3 октомври

Гръмнали са противопехотни мини от САЩ и Германия
в. Сега

Гръцки противопехотни мини от Втората световна война, които са били произведени в САЩ и Германия, са били обезвреждани във фабриката в с. Горни Лом. Това става ясно от доклад на международната кампания за забрана на противопехотните мини, в която членуват 100 държави. Гърция е имала ангажимент до март 2008 г. да унищожи 1 566 532 мини. Затова през юни 2007 г. е бил организиран търг, в който освен компанията "Видекс" е участвал и военният холдинг "Терем". По-голямата част от тях обаче са били много опасни и трудно се обезвреждат, което е отказало военните от участието в конкурса. Интересна подробност е, че тези мини са били премахнати от границите с България, Албания и Югославия. Това означава, че взривателят не е бил отделен и те са били особено опасни. "Знае се, че гръцките мини, обезвреждани в завода в Горни Лом, са много по-опасни от съветските, слагани у нас след 9 септември. Явно гърците са почнали да ги вадят и да ги пращат при нас да ги обезвреждаме", каза бившият зам.-кмет по сигурността на столичната община Иван Бояджиев пред БНР. 

Всички са недоволни от новите цени на тока
в. Сега

Решението на ДКЕВР за новите цени на тока от 1 октомври очаквано бе посрещнато с недоволство и критики от всички по веригата. Ден след като големите енергийни потребители обявиха, че поскъпването ще им донесе сериозни загуби, вчера и топлофикациите се оплакаха от новите тарифи. "Ще понесем допълнителни загуби през студените месеци", коментира за в. "Сега" председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. И от ЧЕЗ са недоволни - защото смятат увеличението на тока за бита с 9.79% за недостатъчно. Промените в тарифите не решават и проблема на НЕК, защото ще донесат на компанията едва 200 млн. лева при натрупан само през последната година 1 млрд. лева дефицит.

"Топлофикациите ще загубят 5-6 млн. лв. до края на годината, като най-рискови са дружествата в София, Пловдив и Плевен", обясни Илия Николаев. Той се надява, че евентуалното ново поскъпване на тока от Нова година ще компенсира част от загубите на топлофикациите.

"Фронтекс" е купила портфейл от 94 млн. лв. необслужвани заеми
в. Капитал

Компанията за събиране на вземания "Фронтекс интернешънъл" е купила портфейл от 94 млн. лв. (номинал) необслужвани потребителски кредити, съобщиха оттам. Продавач на портфейла е "водеща небанкова финансова институция". От компанията посочиха, че няма как да съобщят името на продавача на портфейла. Според източници на "Капитал" продавачът е "БНП Париба лични финанси", българското поделение на дружеството за потребителско кредитиране на френската банка BNP Paribas. Оттам не отговориха на запитването дали потвърждават информацията.

26 тютюнджии от страната учредиха ново сдружение за защита на правата си
в. Стандарт

26 тютюнопроизводители от Неврокопския край, Хасково, Кърджали и Свиленград учредиха ново сдружение днес в Хаджидимово. Целта на инициаторите е по този начин да защитават правата си. Скоро ще се направи и съдебна регистрация. Очаква се стотици тютюнджии да подкрепят нашето начинание. Учредяването се проведе в залата на общинския съвет.

„Случи се нещо важно и ново. Всички 26 души сме от различни населени места. Трябват ни качествени хора, а не да са много на брой. Всички досегашни сдружения са политически зависими. Затова направихме нова асоциация, която ще се казва „Басмъ" - на името на сорта дребнолистен тютюн, който отглеждаме и с който сме известни по света. Няма да сме зависими от политиците. Ще гоним само нашите интереси, а не техните. Ще се защитаваме сами, след като политиците не го правят", заяви Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Хаджидимово.

ВКС се дърпа за имотите на Галеви
в. Стандарт

За втори път Върховният касационен съд отказа да възобнови делото за имотите на дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви.

След като двамата бяха осъдени през май 2012 година на 5 години затвор като шефове и организатори на банда за рекет, успяха да избягат извън пределите на България и все още се укриват. Междувременно бившият главен прокурор Борис Велчев поиска делото срещу тях да бъде възобновено и да бъде отменена присъдата на Софийския апелативен съд в частта, в която двамата са осъдени и на конфискация от 1/3 от имуществото им. Повод за искането бе, че в присъдата не е посочено кои точно имоти на осъдените да бъдат конфискувани. В началото на годината ВКС прекрати производството, след като прокуратурата продължава да не може да посочи актуален адрес на дупнишките бизнесмени, за да бъдат призовани.

Първото кино на тезгяха за 1,5 млн. евро
в. Новинар

Първото кино в България - "Модерен театър", се продава с 35 процента отстъпка за 1 500 000 евро, показа проверка на „Новинар”. В момента емблематичната сграда в центъра на София може да се купи за по-малко от 2 млн. евро, след като миналата година цената й беше с 800 000 евро по-висока. Любопитен факт е, че тя е обявена за продажба още от октомври 2012 г., но до момента никой не е платил за нея.

Миналата година се заговори, че има предприемачески интерес и новите инвеститори искат да я превърнат в модерен бар, но до днес тя все още е на тезгяха и то на промоция в топпредложенията на сайт за луксозни имоти.

Сградата е на четири етажа и е строена през 1908 година, след което е реконструирана и реновирана два пъти. Тя е популярна сред столичани като „Модерен театър”. Намира се на бул. „Мария Луиза” близо до Централните хали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още