IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България може да криминализира подкрепата за "Ислямска държава"

Организацията е огромна заплаха за нашата национална сигурност, коментира външният министър

17:53 | 01.10.14 г.
И България може да криминализира подкрепата за "Ислямска държава"

И България може скоро да приеме законодателство, с което да криминализира подкрепата на български граждани за екстремистката групировка „Ислямска държава“. Това стана ясно от думите на служебния министър на външните работи Даниел Митов, който откри днес кръгла маса "Перспективи пред българската външна политика: рискове и предизвикателства", организирана от Института за дясна политика и Клуб "Конрад Аденауер".

"Надявам се в най-скоро време да имаме възможност да инициираме дори законодателна инициатива, която да криминализира участието на български граждани на страната на Ислямска държава", отбеляза Митов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че "Ислямска държава" е огромна заплаха за нашата национална сигурност, както и за сигурността на нашите партньори в Европейския съюз (ЕС) и трансатлантическата общност. „България политически е част от усилията на тази общност да се справим с опасността“, посочи министърът.

„В тази ситуация се нуждаем от силна външна политика“, каза Митов и подчерта, че трябва да има национален консенсус и определянето на ясни приоритети, които не зависят от смяната на правителства.

"Ставаме свидетели на кризи, които ни заобикалят и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своя европейски и трансатлантически избор и принадлежност. Виждаме какво се случва в Украйна, какво се случва в Близкия изток", посочи Митов.

Германия вече забрани дейността на групировката „Ислямска държава“ на територията на страната и я определи като терористична групировка. Подобно законодателство беше прието и във Франция.

Политологът Огнян Минчев коментира, че в последните години има съществена промяна в системата на международните отношения - еволюция от либералната система от очертани ценности към система с много полюси на власт и влияние.

В рамките на тази система особено по-малките страни получават по-трудната задача да балансират, коментира Минчев и посочи, че България трябва да развива външна политика, балансирана между оста Брюксел-Вашингтон, Москва и Анкара.

Бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси посочи, че в областта на външната политика и отбраната много трудно може да има лява и дясна политика. Може да се говори за произточна и прозападна, но в никакъв случай това не може да бъде идентифицирано с лява и дясна политика, коментира той. „Нека мислим върху това как да направим консенсусна политика, която да се предава от правителство на правителство“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още