IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният сектор застана зад новия директор на ИАЛ

Изтъква се необходимостта от приемственост в лекарствената политика

17:12 | 01.10.14 г.
Фармацевтичният сектор застана зад новия директор на ИАЛ

Фармацевтичният сектор подкрепи действията на новия директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова за преодоляване на голяма част от натрупаните през последните години проблеми в сектора на лекарствоснабдяването.

Това става ясно от съвместно отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми и Българската генерична фармацевтична асоциация.

„Като представителни организации на участници в лекарственото снабдяване у нас, бихме искали да изразим задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните 100 дни след назначаването на новото ръководство в средата на м. юли тази година“, се посочва в писмото на организациите до министъра на здравеопазването в служебния кабинет.

Според организациите за това време Агенцията по лекарствата бързо е преодоляла голяма част от натрупаните през последните години проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, „която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти“.

Участниците във фармацевтичния пазар заявяват, че оттук нататък в лицето на ИАЛ вече виждат партньор, с който може да се работи успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването.“

Преди дни Стоименова обяви, че е подала сигнал до прокуратурата да бъдат разследвани практиките на работа в агенцията през последната година. Съмненията са за сериозни нарушения в работата на дирекция „Контрол на лекарствените продукти” в ИАЛ. Според проверки на МЗ много от служителите в тази дирекция са назначавани в нарушение на Закона за държавния служител и не отговарят на изискванията. Агенцията е сключвала по думите на Стоименова странни договори с няколко изпълнители.

Представителите на сектора изтъкват необходимостта от последователност и приемственост в провежданата политика в сферата на лекарствата и медицинските изделия.

Писмо за подкрепа към работата на новия директор на ИАЛ Асена Стоименова изпратиха и от Националната аптечна камара. „Управителният съвет на Националната аптечна камара приветства действията на доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на ИАЛ, по осветляване на тъмната страна на българския лекарствен регулатор“, се казва в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още