IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато бюджетът е сбъркан изначално, трябва да се актуализира, смята президентът

Дебатът за дълга ще се случи в парламента, коментира Росен Плевнелиев

13:41 | 28.09.14 г. 3
Когато бюджетът е сбъркан изначално, трябва да се актуализира, смята президентът

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран, коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

По думите му бюджетът е сбъркан изначално и нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не е била казана в началото на годината, а те са били сгрешени съзнателно.

Според него днес не се прави нищо повече, освен да се каже истината на народа - истината за приходите, които съзнателно са били планирани 2 милиарда повече, но не е имало как да се случат, истината за разходите, които съзнателно, на база на високите приходи, са били планирани с 2 милиарда отгоре и са се случили. «Удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите повече разходи», обобщи държавният глава.

"В началото на годината се прави законът за МВР, излизат и обещават на 60 хиляди служители в МВР по-големи заплати и допълнителни бонуси, това струва 160 милиона лева, а няма един лев в бюджета», даде пример Росен Плевнелиев. "Кой е честен с българския народ”, попита риторично той. 

”Няма как да приемем факта, че ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати, следователно бюджетът трябва да се актуализира", посочи държавният глава.

Същото се отнася и за еврофондовете. "Няма как да спрете през февруари да разплащате 900 милиона до един милиард по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме, да изпълняваме тези проекти. Следователно някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплащат”, отбеляза Плевнелиев. Цифрите и фактите са такива, каквито са, парламентът ще вземе своето достойно решение, посочи той.

”Дебатът за дълга ще се случи в парламента, всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи», коментира още държавният глава. "За мен е важно, когато държавата е нестабилна, когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турбуленции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да го предвидя, да имаме достатъчно резерв, да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин», посочи президентът.

"Пожелавам си много бързо да заработи НС, още по-бързо да се сглоби правителство и тогава ще чуем парламента, който ще вземе своето отговорно решение", отбеляза той.

"Надявам се избраното правителство от парламента да има крайната дума, но не бива да се бавим и да оставяме държавата без бюджет и без конкретна перспектива, каза още държавният глава. Служебното правителство не може да чака и само да прави избори тогава, когато бюджетът е сбъркан още в началото на годината и когато има финансова нестабилност. Това, което трябва да се направи, е служебното правителство да подготви, да бъде навреме в парламента и в съответните комисии с неговото предложение. Крайната дума не е на служебното правителство, тя е на парламента и на правителството”, посочи президентът, цитиран от БТА.

Плевнелиев участва днес в кампанията "Чети с мен", която е под негов патронаж.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 6
Бате Пешо
преди 9 години
Росене ти изначало си сбъркан.Има някакъв дефект в семето на баща ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Същото се отнася и за изначално сбърканите президенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Xamsterdamm
преди 9 години
А вас политиците родни що не ви сменим - като и вие сте изначално сбъркани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още