IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Не можем да си позволим още 1 г. под формата на квазиправителства

След изборите трябва да има силно политическо правителство, смята служебният премиер

13:25 | 28.09.14 г. 8
Близнашки: Не можем да си позволим още 1 г. под формата на квазиправителства

Премиерът Георги Близнашки призова в деня на изборите всеки да изпълни своя граждански дълг и да гласува. Бюлетините са отпечатани и са разпратени по избирателни райони, каза пред журналисти министър-председателят, който участва в инициативата "Чети с мен", която е под патронажа на президента и е организирана от Министерството на културата.

По думите на премиера остава само да бъдат изпратени бюлетините в София-град и София-област, което ще се случи утре и вдругиден. Организацията е в пълен ход, създават се всички нормални условия за едни спокойни избори, каза Близнашки.

По неговите думи след изборите трябва да има силно политическо правителство, защото необходимите реформи се отлагат твърде дълго време. „Не можем да си позволим още една година размотаване под формата на квазиекспертни правителства. В противен случай ще продължим да тънем в посткомунистическото блато, каза премиерът", цитиран от БТА.

Според него е крайно време да приключим с прехода и да навлезем в ритъм на устойчиво развитие. Преди това обаче трябва да минем през още един болезнен цикъл от промени, които трябва да започнем по-скоро, отбеляза Близнашки. Той каза, че служебното правителство върши много неща, но не може да направи необходимите големи реформи.

По повод на утрешното извънредно заседание на НСТС Георги Близнашки изрази надежда работодателите и синдикатите да се запознаят с подготвения от кабинета проект за актуализация на бюджета и да седнат на една маса. На едно от първите заседания на тристранния съвет се стигна до консенсус, че актуализацията на бюджета е неизбежна, каза премиерът. Според него големият въпрос е какви ще бъдат конкретните й параметри.

«Подготвили сме проект за актуализация на бюджета, по който ще се произнесе следващото Народно събрание, това беше наш дълг и ние го изпълнихме. Предлагаме една основа за разговори, които тепърва предстоя»т, отбеляза министър-председателят.

Във връзка с идеята военните и полицаите да се пенсионират при навършване на определена възраст, обсъждана от служебното правителство, премиерът Близнашки каза, че кабинетът нищо не въвежда в момента. «Това са препоръки, които отдавна се отправят към България, и при размяната на мнения в Министерския съвет стигнахме до заключението, че е време да се съобразим с тях», коментира Близнашки. Той подчерта, че това са препоръки, които трябва да бъдат въведени в нашето законодателство вероятно през следващата година.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Я пусни една анкета да видиш колко от тука пишещите капиталета ще определят освобождението на България от турско като отрицателно, негативно събитие в нашето евроатлантическо политическо и икономическо добруване! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Ми и аз да попитам: какво, ако няма и държава? За чий ни е тази държава България? Нали си имаме ЕС, НАТО, евроатлантически ценности? Нали всичко това е над нашите вътрешни закони, традиции, култура и ценности? Какво, ако просто закрием държавата и си принадим към някоя друга в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Плувай, плувай...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
А не можем, май вие не можете, а народа и бизнеса би се радвал! Какво се случва, когато няма правителство? Ами нищо, администрацията трябва да работи, е, вярно, че сега е политически зависима, но точно липсата на правителство трябва да я изчисти от тази зависимост. Е, да, няма да се приемат закони за тоз и онзи, ама това не мисля, че пречи на някой друг освен приближените ви. Няма да се правят *** реформи на парче, а ще трябва малко повече време и истински консенсус, което ще доведе до истинска реформа, а не виждането на някой. Е, да, парламента ще заседава кратки периоди, колкото да приема директивите на ЕС, но те така или иначе имат върховенство, спрямо нашето законодателство, така, че и това не е грижа. И пак да попитам, какво ще бъде лошото за народа, че няма правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
keizer
преди 9 години
безплатен съвет: спри гъбите и бонбонките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Най-много от безизходица да се уредиме в суматохата с президентско управление - имаме си президентче, ще изправи снага, ще удари по масата и ще ни оправи! Още като започне с ток по кинта и нищо, продажба на НЕК и Козлодуй на стратегически инвеститор, а с приходите спешни инвестиции в нови американски самолети и кораби за НАТО, ще видят *** кон боб яде ли и комунист в България вирее ли... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Силно, силно - колко да е силно?И кой е силният политик, който ще го излъчи и оглави? Боце? Той още от лятото шмърка какъв глад ни чака - много му се иска, ама нещо не му стиска! Няма да е като преди - кацата е изгребана и мотивацията му се губи. А и никога, никой от бившите му авери ни го е споменавал като силен и смел... хехе! Мишо Уентичката? Тоз ерзац-социауист ще бега от властта като дявол от тамян и ще вика: айде, нали ви беше гоуем зор да управуявате - ето ви го Местан и действайте! Остава коалиция "Бостан" на Местан, Бареков, Сидеров, Кунева и Първанов.... хахаха!Като ви разправяше старият да не бутате Орешарски, вие "оставка!" - на ви сега оставка! Казах ли тогава, че ще ни го рупа мачка с тези избори?! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 9 години
Що си мисля , че без правителство ще сме по- добре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още