IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За внимателна демонополизация на Здравната каса настоява БЛС

Лекарският съюз обяви исканията си към новата власт

09:50 | 28.09.14 г.
За внимателна демонополизация на Здравната каса настоява БЛС

Запазване и развитие на здравноосигурителния модел в България в посока развитие на доброволното здравно осигуряване и внимателна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ при гарантиране на нейната политическа, институционална и финансова независимост. Това са част от исканията на Българския лекарски съюз към бъдещото управление, публикувани на сайта на институцията.

В обръщение към политиците от БЛС настояват и за позрачност и диалог със съсловните организации, за кардинална реформа в системата за специализация на лекарите и в спешната медицинска помощ.

Посочват се и други приоритети от съществено значение за здравния сектор - избягване на административните регулации и гарантиране свободния избор на пациента, както и равнопоставеността и реалната конкуренцията между лечебните заведения; пълно възстановяване на договорното начало, реално остойностяване на медицинските дейности и участие на държавата като осигурител, максимално бързо доизграждане на информационните системи в здравеопазването, както и въвеждане на обективни методики за оценка на здравните технологии и продукти, особено при реимбурсирането на медикаменти. 

Лекарският съюз предлага на политическите партии и коалиции, съгласни с тези принципи, подписване на споразумение с ангажименти за провеждане на конкретни политики. Ако те бъдат спазвани, БЛС се ангажира да оказва експертна, организационна и медийна подкрепа на тези политики и управленски действия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още