IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 септември

07:40 | 26.09.14 г.
Преглед на печата за 26 септември

Чужд инвеститор изкупи 25% от последния аукцион на ДЦК
в. Капитал Daily

Атрактивните нива на доходност по българския държавен дълг карат чуждите инвеститори да поглеждат и към първичния пазар на ДЦК. Обемите, които чужденци притежават, не са се променили значително, но на последния аукцион, проведен във вторник, 23 септември, се включи базираната в Москва Международна инвестиционна банка (International Investment Bank). Тя придоби близо 25% от държавните облигации, или 8.75 млн. евро.

Пред "Капитал Daily" от трежъри отдела на институцията потвърдиха информацията, като обясниха, че интересът им към България е мотивиран не само от мисията на банката да подпомага страната, която е неин член, но и от атрактивните нива на доходност спрямо поемания риск. Прогнозите на експерти от пазара са, че това няма да остане изолиран случай, имайки предвид ниските лихви в Европа и че в бъдеще може да се активизират и други чуждестранни инвеститори, което би помогнало на държавата да се финансира при по-изгодни условия. В момента чужди инвеститори държат около 100 млн. лв. от вътрешния дълг.

Служебният кабинет похарчи за месец 100 млн. лв. над планираното
в. Сега

Служебното правителство не оставя впечатление, че държавата е във финансова криза. От встъпването си в длъжност до момента кабинетът "Близнашки" е дал зелена светлина за отпускане на общо 101 млн. лв. извънредни субсидии на различни министерства. Темпото е респектиращо и се доближава до извънредните харчове на кабинета "Орешарски" в първите три предизборни месеца на 2014 г. Това показва прегледът на взетите от служебното правителство решения за отпускане на извънредни субсидии.

Кабинетът оправдава действията си с орязаните с 10% бюджети на министерствата и наследени проблеми от кабинета "Орешарски", но извънредните разходи могат да се дължат и на зле управлявани бюджети. Щедрото харчене може да се обясни и с предстоящата актуализация на държавния бюджет, при която ще се позволи по-висок бюджетен дефицит.

Шеф на върховния съд ще се избира след парламентарния вот
в. Сега

Висшият съдебен съвет (ВСС) вчера не успя да избере председател на Върховния касационен съд и да разсее съмненията, че действа по сценарий. След близо 8-часово заседание нито един от двамата кандидати - Таня Райковска и Павлина Панова, не събра необходимите 17 гласа. Сега процедурата трябва да тръгне отначало и това я премества за след парламентарния вот на 5 октомври, тъй като отнема около две месеца. Така се изпълва един от сочените сценарии - че членовете на ВСС искат да изчакат да се подреди политическият пасианс, за да съобразят избора с него. Не е ясно дали Райковска и Панова биха участвали, или ще се появят нови кандидати.

Писанчев увери: Няма риск за банковата система
в. Стандарт

"В момента няма сериозен риск за банковата система", увери председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София. Не виждаме в момента кардинална заплаха за банковата система от гледна точка на киберсигурността, добави той.

"Имаме информации, че се предлага услугата "киберпрестъпление", която е изключително опасна. У нас все още не сме засекли подобни случаи, но има такава тенденция в света", каза Писанчев.

Такива услуги се предлагат главно в частната сфера, като става въпрос за лица свързани с организираната престъпност на международно ниво, обясни той. По негови данни държавите, които се опитват да развиват подобни услуги са няколко - Китай, Северна Корея и други.

Експерт: "Южен поток" дава повече сигурност
в. Стандарт

Изграждането на газопровода "Южен поток" със сигурност ще повиши сигурността на газовите доставки за регионите, през които преминава. Такова мнение изказа оперативният и управляващ директор на газопровода OPAL Бернд Фьогел. "Всеки нов газопровод, всеки нов маршрут за пренос повишава сигурността", заяви той.

Мнението му подкрепи и директорът "Комуникации" в компанията "Северен поток" Улрих Лисек. "Аз съм просто експерт и това е лично мнение. Не използвайте само възможностите на "Южен поток". Използвайте всяка възможност от всеки нов газопровод. За да се отвори пазарът, трябват повече източници на газ. От тази гледна точка трябва да се строи "Южен поток", но и не само той", каза Лисек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още