IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С близо 7% са нараснали разплащанията на НЕК към доставчиците за месец

Зам.-министърът Антон Павлов се срещна с представители на топлофикационни дружества и очаква напрежението сред миньорите да намалее

16:49 | 25.09.14 г.
С близо 7% са нараснали разплащанията на НЕК към доставчиците за месец

През последния месец разплащанията на Националната електрическа компания (НЕК) към доставчиците на електроенергия са се увеличили с близо 7%, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов на среща с представители на топлофикационните дружества, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). 

Павлов е изтъкнал отново, че държавното дружество има възможност да плаща само около 53% от дължимото. По думите му някои от енергийните дружества са получавали по-висок процент в началото на годината. 

По време на разговорите топлофикациите са направили предложения за промени на правилата за търговия с електричество и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи ток по високоефективен и комбиниран способ. Павлов е уверил участниците в срещата, че всички предложения ще бъдат изпратени за разглеждане от страна на държавния регулатор, става ясно още от съобщението на министерството. 

На срещата са присъствали представители на всички топлофикационни централи - в София, Габрово, Плевен, Бургас, Русе, Велико Търново, Перник, Враца, Сливен и Пловдив, уточни още зам.-министърът. Представени са били и ТЕЦ "Бобов дол" и „Брикел“, както и миньорските синдикати, уточнява БТА.

„По време на срещата дружествата изказаха предложения и общото решение ще бъде отразено в протокол, който всички ще подпишем и ще бъде представен пред председателя на ДКЕВР“, обясни Павлов.

Според него след разговорите трябва да има успокоение и при миньорите.

„При срещите ми с миньорите от Мина "Черно море" и синдикалните организации забелязах, че основният проблем навсякъде е липсата на диалог, чувството за несправедливост и за неща, които се правят на тъмно“, уточни зам.-министърът и обеща тези проблеми да бъдат решени.

На срещата дружествата са изтъкнали още и наличието на проблеми на балансиращия пазар. Отправени са били и искания за промяна на правилата, уточни зам.-министърът. Припомняме, че по-рано днес председателят на ДКЕВР Светла Тодорова също коментира лошата работа на балансиращия пазар досега, който започна да действа от 1 юни.

В момента се работи за намиране на решение, като възможност в тази насока е промяна в правилата за търговия с електроенергия. Павлов е посочил пред топлофикационните дружества, че една от работните групи към Енергийния борд се занимава с проблемите на балансиращия пазар.

Припомняме, че балансиращият пазар е първата стъпка към либерализацията на енергийния пазар. Отварянето на пазара трябва да се случи до 1 януари 2015 г. Българският енергиен холдинг работи активно за постигане на тази цел, но все още не е ясно дали от началото на следващата година България ще има свободен енергиен пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още