IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеонов: Няма аргументи за увеличение на минималните прагове

Не е направена оценка на въздействието от този акт, каза председателят на БТПП

09:20 | 25.09.14 г.
Симеонов: Няма аргументи за увеличение на минималните прагове

Дефицитът в системата на държавното обществено осигуряване расте, но едва ли може да се покрие част от недостига чрез административното увеличение на минималните осигурителни прагове. Няма аргументи за увеличението им. Това каза Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата, в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

Преди дни социалният министър Йордан Христосков наложи административно нарастване на праговете в секторите без постигнато споразумение, което по изчисления на министерството ще налее 50 милиона лева в системата.

Работодателите са доста разочаровани от този подход, защото подобни въпроси трябва да се обсъждат по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а не на „тайни консултативни съвети”. „Практиката на тайните консултативни съвети вече е отминала, демократичното общество изисква прозрачност”, каза Симеонов. Той изрази съмнение, че сметките на министерството са точни. 

Преди да се увеличат административно праговете, не са посочени обективни аргументи за това, посочи Симеонов. „Не чухме как това ще повлияе за увеличението на производителността на труда, на продажбите и на печалбите”, каза председателят на БТПП.

Той каза, че е имало сигнали за административното повишаване на МОД, но в неформален разговор това било отречено. По думите на Симеонов резултатите няма да са според очакванията, а тъкмо противоположни – ще се увеличи сивият сектор и безработицата. „Не трябва без анализ на ситуацията да се увеличават праговете”, повтори Цветан Симеонов и допълни, че дори не е направена оценка на въздействието от този акт.

По данни на БТПП производителността на труда в последните години не расте, а средните работни заплати се повишават. По-логично е те да се увеличават според производителността на труда, а не с инфлацията. За последните години заплатите са увеличени повече, отколкото инфлацията и производителността на труда, взети заедно, коментира той.

Усилията на държавата, според него, трябва да се насочат към стимулиране на предприемачеството, подпомагане на стартиращ бизнес и излизане на международните пазари.

Социалните осигуровки не трябва да се повишават в момента, защото не е редно да се наливат пари в нереформирана система, каза още Симеонов по повод идеята на Консултативния съвет към социалния министър да увеличава осигуровките за пенсия и за безработица. По негови думи е хубаво да се събират повече пари в общественото осигуряване, за да растат пенсиите, но има изкривявания в системата по набиране на средствата в общественото осигуряване. Той напомни, че държавата не плаща за служителите, които осигурява в пълен размер, и това създава нелоялна конкуренция с реалния сектор.

По темата за предстоящата актуализация на бюджета Симеонов каза, че не трябва да се допуска увеличаване на дефицита. „Служебното правителство пропусна шанса да направи икономии чрез съкращения в сфери, където имаше изкривявания, нямаше необходимост да се попълват съвети и работни групи. Ще има дефицит, ако не си дадат сметка, че пътят е към икономии, а не раздуване на бюджета. Защото дефицитът ще се попълни със заеми, което значи поколенията да плащат”, каза председателят на БТПП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още