IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на НЗОК не може да решава за забрана на лекарства в платения списък*

Такова решение не може да бъде взето без действащ парламент, обясни подуправителят на Здравната каса Динчо Генев

12:30 | 24.09.14 г.
Надзорът на НЗОК не може да решава за забрана на лекарства в платения списък*

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Динчо Генев опроверга твърдения в медиите, че Надзорният съвет на касата ще гласува предложение за мораториум за включването на нови лекарства в позитивния списък от 2015 година.

По-рано по време на форума "Иновации и добри практики в здравния сектор" Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация каза, че утре на заседание на Надзорния съвет на Касата ще бъде представен анализ за икономии от бюджета на здравния фонд, който включва предложение за мораториум върху включването на нови медикаменти в платения от НЗОК списък.

По време на форума обаче Генев каза, че това не е в правомощията на Надзорния съвет и такова решение не може да бъде взето без действащ парламент.

Росен Казаков, директор на Българската генерична асоциация, коментира за Investor.bg, че не е запознат в детайли с подобно предложение, но е редно да има критерии, по които да се пресяват медикаментите в позитивната листа, ако това се прави, и това да се отнася за определен период. Той сравни казуса с този преди години, когато за една година бяха замразени цените на лекарствата без рецепта.

Казаков изрази и съмнение, че такова предложение би могло да бъде гласувано без критерии и мотиви. Той предположи, че мотив за такава забрана може да бъде, че в позитивната листа има нови терапии, които нямат допълнителна стойност към лечението на пациента спрямо наличната терапия към момента.

В други държави се оценява терапевтичната стойност на даден нов медикамент и ако той е със същите възможности, но на по-висока цена, просто не бива одобрен от държавните бюджети, каза Казаков.

Пациентските организации са на мнение, че подобен мораториум е опасен за живота на болните у нас.

А представителят на фармацевтичната индустрия в Надзорния съвет на НЗОК Деян Денев заяви, че мораториумът не е решение на финансовите проблеми в сектора. По негови думи трябва да се подхожда по-прецизно по отношение на реимбурсацията, но "подходът да спрем всичко не е решение".

* Допълнена с позициятана Деян Денев 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още